• El TEDH rebutja la denúncia presentada contra els blocs electorals

  16 juliol, 2015

  El Tribunal d'Estrasburg diu que els periodistes no han sofert un “perjudici important" i que no hi ha hagut vulneració dels Drets Humans garantits en el seu conveni. El Col·legi continuarà cercant noves iniciatives per posar fi a aquesta anomalia europea.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha rebut la notificació del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) en la qual es desestima la demanada presentada contra el sistema de blocs electorals.

  L’Alt Tribunal d’Estrasburg apel·la l’article 35 del Conveni de Drets Humans que és el que regula les admissions d’aquests tipus de demandes. En base a aquest article, el TEDH considera que el demandant, en aquest cas el Col·legi de Periodistes de Catalunya, “no ha sofert un perjudici important, a la vegada que considera que tampoc hi ha hagut una vulneració dels drets humans garantits pel Conveni i els seus protocols”.

  Aquesta iniciativa, impulsada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, es va fer coincidint amb les eleccions municipals i amb el suport econòmic d'una campanya de micromecenatge. El Col·legi de Periodistes reitera i agraeix de nou públicament la col·laboració dels més de 160 mecenes que van contribuir a recaptar la meitat dels fons necessaris per presentar-la, ja que l’altre meitat va anar a compte del propi Col·legi. Des dels que van participar-hi a nivell individual, com els que ho van fer de manera col·lectiva com altres col·legis professionals, comitès d'empresa o organitzacions professionals de periodistes, fins i tot a nivell internacional.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta que no s’hagi admès a tràmit, ja que aquesta era l’última de les vies jurídiques a les que es podia apel·lar, després d'haver esgotat totes les institucions judicials espanyoles, arribant fins el mateix Tribunal Constitucional. Tot i això, des del Col·legi es recorda que no tot el que és legal és legítim, i expressa la ferma voluntat de continuar explorant com a col·lectiu professional noves fórmules i engegant noves iniciatives per aconseguir posar fi a aquesta anomalia europea. Una intromissió que qüestiona la professionalitat dels periodistes i representa un tipus de censura perquè vulnera el dret dels ciutadans a ser informats lliurement i sense imposicions polítiques.

  El Consell d’Europa també respon

  D’altra banda, el Col·legi de Periodistes de Catalunya també ha rebut resposta del Consell d’Europa, on va presentar una queixa formal, en paral·lel a la demanda. La Federació de Periodistes Europeus (EFJ) i la Federació Internacional de Periodistes (IFJ) van formular la queixa a través d'una plataforma que promou la defensa dels periodistes.

  D’aquesta manera el Consell d'Europa recull, analitza i intercanvia informació sobre violacions de la llibertat de premsa i mitjans de comunicació a nivell europeu. A instàncies d'aquesta queixa, el Consell d'Europa va demanar explicacions i aclariments a l’Estat Espanyol que ha respost als estats membres que Espanya disposa “d’un reglament electoral per assegurar la igualtat de condicions entre els partits que es presenten a les eleccions i que preserva els principis democràtics fonamentals”.

  Segons la resposta signada per l’ambaixador representant d’Espanya al Consell d’Europa, el procés electoral està supervisat per la Comissió electoral Central, formada per 8 magistrats del Tribunal Suprem i 5 professors en dret o ciències polítiques. El Govern espanyol també qualifica d'inexactes les afirmacions del Col·legi de Periodistes criticant que són elegits pels partits polítics, però no amaga que tots són nomenats pel Congrés dels Diputats.

  La resposta també assenyala que no és cert que les formacions polítiques que no van tenir representació en anteriors eleccions siguin objecte de cap boicot i recorda que no hi ha cap impediment perquè els mitjans de comunicació n’informin. A banda d’aquest aspecte, el govern espanyol no entra a valorar la defensa del Col·legi de Periodistes sobre la necessitat de vincular la informació electoral a l’actualitat, vetllar per la pluralitat, la qualitat, el rigor i la imparcialitat.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya porta gairebé una dècada lluitant per suprimir el sistema de blocs electorals que fixa per a les informacions, durant les campanyes electorals, els mateixos criteris que la propaganda. Per aquest motiu hi ha la voluntat de continuar encapçalant la lluita contra les imposicions que afectin a la feina periodística que, recordem, és elemental per a una societat lliure i democràtica


   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.