• Jornada de reflexió sobre diversitat religiosa i el dret a la informació

  18 desembre, 2014
  Francesc Torralba i Laura Fanals van reflexionar sobre aquests dos temes en una jornada organitzada per la Paeria, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Lleida i la DG Afers Religiosos.

  La Sala Jaume Magre va acollir ahir al vespre la Jornada de diàleg sobre la diversitat religiosa i el dret a la informació, que va comptar amb la participació del catedràtic de filosofia i teologia, Francesc Torralba, que presideix el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat, i la periodista Laura Fanals, del Diari de Girona i membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya , experta en el tractament informatiu del fet religiós.

  La Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha col·laborat en l’organització d’aquest acte encapçalat per la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria, i amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos, òrgan de la Generalitat de Catalunya que gestiona la diversitat religiosa del país.

  Van donar la benvinguda a aquesta jornada de reflexió sobre diversitat religiosa i dret a la informació la regidora de Drets Civils, Cooperacio i Igualtat, Maria Rosa Ball, el president de la demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rafa Gimena, i el director de serveis territorials de Governació i Relacions Institucionals, Jordi Curcó, en representació de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat.

  Francesc Torralba, president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, va oferir una dissertació sobre ‘La diversitat religiosa en les societats obertes’, un document elaborat pel mateix Consell amb la finalitat que es comparteixi a tot Catalunya una estratègia per a l’entesa de la seva pluralitat religiosa. El catedràtic de filosofia i teologia va definir la diversitat com un valor i va destacar la convivència com un model a seguir per a la integració de totes les confessions en la societat. D’altra banda, també va advertir que el model de diversitat religiosa té els seus impediments, com ara els prejudicis fruits de la ignorància, els ressentiments històrics del passat i la tendència a l’hermetisme i por al desconegut, que poden entorpir la seva consecució.

  Per la seva part, la periodista Laura Fanals va reflexionar en veu alta sobre com els mitjans reflecteixen les informacions sobre la religió. Fanals va exposar les directrius del Codi Deontològic i la guia pel tractament de la diversitat cultural del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que dóna pautes per a la pluralitat i fer constar la diversitat. A més, també va esmentar les recomanacions del Consell Audiovisual de Catalunya sobre el tractament de la immigració. La periodista del Diari de Girona va reconèixer que en ocasions falta rigor a les informacions sobre la diversitat religiosa i no queda recollida la pluralitat existent, i en aquest sentit va demanar més autocrítica als professionals i mitjans de comunicació.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.