• Josep Cuní, premi Quim Regàs de periodisme

  15 juny, 2016

  El director i conductor del programa "8 al dia", i també col·legiat, ha estat guardonat amb el novè premi Quim Regàs de periodisme en reconeixement a una “llarga i fecunda” trajectòria professional. El premi s'ha lliurat al Parlament de Catalunya.

  Josep Cuní se suma així al llistat de comunicadors que han rebut aquesta distinció, instituïda l’any 2008 per un grup de professionals i amics del periodista Quim Regàs per recordar-ne la figura i l’obra. La presidenta del Parlament, representants polítics, familiars de Regàs, i companys i amics del premiat han assistit al lliurament del guardó. Cuní ha esbossat una reflexió autocrítica sobre una professió “que viu moments excitants” però que, ha dit, li cal “honestedat i seriositat” en plena “societat de titulars.

  El Parlament ha acollit un any més l’acte de lliurament del novè premi Quim Regàs de periodisme. Ha presidit l’acte la presidenta de la cambra catalana, el secretari del jurat, Rafael Jorba, ha llegit el veredicte d’aquesta edició, i el seu president, Santi Nolla, ha glosat la figura de Cuní. En aquesta edició, el jurat ha decidit distingir Cuní “per la seva llarga i fecunda trajectòria professional en la ràdio i en la televisió”, la seva “ aportació al llenguatge audiovisual en llengua catalana” i la seva “capacitat per formar equips i assumir el lideratge informatiu, tant en el sector públic com privat”. El director de ‘Mundo Deportivo’ i president del jurat, Santi Nolla, ha glosat la figura de Cuní, ha qui ha considerat “el referent” periodístic dels darrers anys a Catalunya. Cuní ha estat “algú que informativament sempre ens ha alimentat”, ha seguit Nolla, “amb el rigor i l’estil propi d’aquelles estrelles de les grans cadenes dels Estats Units, però amb una mirada pròpia i propera”. “Això sí, ha destrossat la indústria del tele prompter –ha ironitzat- però segurament Quim Regàs estaria molt orgullós que li concedim aquest premi al màxim referent del millor periodisme català dels darrers anys”, ha reiterat. Al seu torn, Josep Cuní ha pronunciat un discurs llarg en què, després d’una introducció dedicada a múltiples agraïments, encapçalat per les mencions a la seva família, també ha reflexionat sobre la seva professió. Cuní ha fet èmfasi en l’actualitat del periodisme, com a part del que ha anomenat la “ societat de titulars ”. Autocrític, el periodista ha convingut que el què hauria de fer el periodisme ara és dedicar part important del seu temps “a donar resposta al perquè” . En temps d’immediatesa i de recompte de ‘clics’ als digitals informatius, ha situat el periodista, “ tal i com entenc i procuro practicar-lo, el periodisme ha de contextualitzar la informació entre la singularitat de la que prové i la complexitat a què es dirigeix” , ha defensat. I per concloure ha proclamat: “Hem de ser més exigents perquè hem de ser el complement a la superficialitat del missatge impactant i a la frivolitat del producte comercial” .El premi, de què el Parlament acull el lliurament des de la primera edició, va néixer el 2008 amb la voluntat de recordar la figura i l’obra del periodista Quim Regàs, i l’atorga un jurat integrat per professionals del periodisme que van col·laborar estretament amb ell i de què formen part, a banda de Nolla i Jorba, Francesc Aguilar, Carlos Martín, Lluís Canut, Arturo San Agustín, Antoni Cases, Tatxo Benet, Carlos Pérez de Rozas, Sebastià Serrano, Joan Vilaprinyó, Josep Maria Artells, José Luis Martínez i José María Alguersuari.Els guardonats en les edicions anteriors del premi són Ramon Besa, Mònica Terribas, Eugeni Sallent, Òscar Nebreda, Jordi Cotrina, Gemma Nierga, Lluís Foix i Olga Viza. El guardó consisteix en una obra feta expressament per Joan Pere Viladecans.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.