• La Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista aprova les bases del nou Programa 2016-2019

  7 juliol, 2016

  La consellera Neus Munté i la presidenta de l’ICD han presidit la sessió plenària del màxim òrgan contra la violència masclista a Catalunya a la que hi participen representants d’una seixentena d'’organismes, entre els quals el Col·legi de Periodistes

  En la desena sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista s’han presentat les bases per al nou Programa d’Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019, que incorporarà les mesures que prioritzarà el Govern de la Generalitat en els propers anys amb l’objectiu d’eradicar-la.

  Aquesta Comissió és el màxim òrgan de coordinació interinstitucional en la lluita contra la violència masclista, on hi participen representants d’una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i col·legis professionals, entre ells el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Aquest és, segons ha dit la consellera Munté, “el marc adequat de col·laboració per lluitar tots junts contra aquesta xacra social".

  La consellera ha insistit en que "quan des del Govern parlem de violència masclista, no ens referim només als casos extrems, que impacten en la societat a través dels mitjans de comunicació, sinó que, seguint les recomanacions i directrius internacionals i de Nacions Unides, ens referim a tota actuació contra la llibertat de les dones i contra la igualtat de gènere".

  La consellera també ha destacat que “la propera creació de l’Observatori per a la Igualtat de Gènere serà de gran importància per a l’eradicació de la violència masclista ja que, a més de fer el seguiment de la imatge i els estereotips sobre les dones i la banalització de la violència en aquest àmbit, a mitjans de comunicació, internet i xarxes socials, hi tindrà adscrit el Centre d’Estudis, Recerca i Capacitació sobre Violència Masclista”. “Aquest centre”, ha anunciat Munté, “tindrà la finalitat d’impulsar i fer el seguiment de la recerca, la formació i la reflexió en relació amb aquest tipus de violència, especialment de caràcter interdisciplinari”.

  Intensificar el treball amb els mitjans de comunicació

  Per la seva banda, la presidenta de l’ICD, Teresa M. Pitarch, ha destacat que, entre les mesures prioritàries per eradicar la violència masclista a Catalunya, “és especialment important generalitzar la prevenció a tots els espais educatius i millorar en el camp de la coeducació, on treballem juntament amb el Departament d’Ensenyament per a la implementació d’un projecte global de coeducació i prevenció, i intensificar el treball amb els mitjans de comunicació perquè poden ser uns grans aliats en l’eradicació de les estructures culturals sexistes que sustenten aquest tipus de violència”.

  Pitarch també ha donat a conèixer que “s’enfortirà la xarxa de recursos d’abordatge de la violència masclista, així com la intervenció coordinada a tots els territoris. Aquest punt és fonamental per augmentar l’eficàcia i reduir la victimització secundària”.

  En la reunió també s’han presentat, entre d’altres qüestions, el Protocol per a l’abordatge dels matrimonis forçats del Circuit Territorial de Girona per a l’abordatge de la violència masclista, l’Informe d’Avaluació de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista, elaborat pel grup d’Investigació Antígona de la UAB, i l’Informe de Diagnosi sobre l’abordatge de les violències sexuals a Catalunya: un marc conceptual, teòric i ètic, a càrrec del Grup de recerca Antígona i de Creación Positiva.

  Així mateix, s’han exposat les darreres iniciatives de l’acció de Govern en aquest camp, com la creació de la Comissió Interdepartamental per a l'Impuls de la Protecció Efectiva davant els Maltractaments a Infants i Adolescents, la Jornada de sensibilització “La intervenció amb perspectiva de gènere: un repte de la justícia juvenil”, el Cicle Formatiu Grau Superior (CFGS) de Promoció d’igualtat de gènere, el procediment d’acreditació de competències professionals de tècnics/tècniques en igualtat, la creació d’un quadern coeducatiu per al professorat del CFGS en Educació infantil, i el Pla d’igualtat de gènere en el sistema educatiu.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.