• L’atzucac de la informació

  16 abril, 2019

  El Grup de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza el pròxim dijous 9 de maig, a les 18:30 hores, la Jornada “Rumors, discurs de l’odi i xenofòbia” on s’abordarà el paper dels mitjans de comunicació en la difusió dels estereotips, la construcció dels rumors i la seva extensió, la semàntica del discurs discriminatori i la invisibilitat de les noves cultures en els mitjans, entre altres temes. 

  Manipulació, postveritat, fake news, desinformació, propaganda, islamofòbia, rumors… Mai  com ara, en plena revolució industrial 4.0, la comunicació –en el seu sentit més ampli- havia estat tan banalitzada i intervinguda. Mai abans, un dret fonamental com és el de la informació a la ciutadania havia estat tan desemparat. I mai la propaganda s’havia liquat amb la informació fins la seva dissolució com avui. Veritat i falsedat han esdevingut categories complementàries que responen a interessos, estratègies i beneficis, sempre aliens al bé comú.

  El Grup de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya organitza cada any un Cicle de Jornades que pretén oferir una visió honesta i sincera sobre aquells temes que dominen la quotidianitat amb la presència d’especialistes  i experts. El tema central del cicle de debats d'enguany s'propa als temes més candents de la informació i els mitjans de comunicació actuals. 

  La notícia, les plataformes de comunicació, els canvis en el consum de la informació, la manipulació i la credibilitat, la tecnologia cibernètica... són elements, eines i conceptes en plena metamorfosi i cal esbrinar, encara que sigui remotament, la seva incerta deriva i els mecanismes necessaris que ens permetin esdevenir subjectes d’aquesta revolucionària transformació. 

  El proper dijous 9 de maig, a les 18:30 hores i a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes, encetem el Cicle d’enguany amb la Jornada “Rumors, discurs de l’odi i xenofòbia” on s’abordarà el paper dels mitjans de comunicació en la difusió dels estereotips, la construcció dels rumors i la seva extensió, la semàntica del discurs discriminatori i la invisibilitat de les noves cultures en els mitjans, entre altres qüestions. La taula d’experts estarà conformada per:

  • Paco Martín, periodista i membre de l’Associació Darna. Ponència: "La responsabilitat dels mitjans en la difusió dels estereotips i els rumors i el paper de les xarxes socials".
  • Fatou Faye Secka, portaveu d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). Ponència: "L'activisme contra el discurs de l'odi. Eines i mecanismes per a la sensibilització".
  • Un membre de l’Observatori  del Discurs Discriminatori als Mitjans. Ponència:  "El discurs d'odi i la llibertat d'expressió. Anàlisis dels marcs mentals de les narratives discriminatòries".

  Moderador: Isidre Ramos, Grup de Treball de Periodisme Solidari i Diverscat.

  Grups de treball:
  Periodisme solidari
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.