• Lliurament del 27è Premi Turístic Internacional Pica d'Estats

  30 maig, 2016
  El guardó, convocat anualment pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, compta amb una dotació global de 38.000 euros

  Destinacions emblemàtiques monumentals, festives i de natura del territori lleidatà, com ara la Vall de Boí, la Val d’Aran; els itineraris d’alta muntanya pel Pirineu; les falles (declarades recentment Patrimoni Immaterial de la Humanitat), o la Seu Vella de Lleida (actualment candidata a Patrimoni de la Unesco), al costat de propostes turístiques posades en valor en els darrers anys (el renovat congost de Mont-rebei o la ruta “Ramats de camins”, basada en l’itinerari que van fer Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs pel Pirineu de Lleida), han estat els eixos vertebradors dels treballs guanyadors del 27è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet, guardó convocat anualment pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i que compta amb una dotació global de 38.000 euros. La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha presidit el Jurat d'aquest premi.

  El Saló de Plens de la Diputació de Lleida fou el marc de la cerimònia de lliurament dels guardons del passat dissabte 28 de maig, la qual ha estat encapçalada pel president de l’ens, Joan Reñé, i va comptar amb la presència —entre d’altres— del vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich; el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre; els autors guardonats en les diferents categories del certamen, i els membres del jurat.

  En la seva intervenció, Reñé va posar de manifest la important oferta turística de la demarcació de Lleida i ha destacat els valors naturals, amb el turisme actiu i de natura, el patrimoni material i immaterial, reconegut per la Unesco, la cultura i la gastronomia excepcional. El president de la Diputació de Lleida ha afegit que “ens sentim valents, ferms i orgullosos del que som i del que tenim”.

  Els guanyadors dels diferents apartats

  El Premi al millor treball d’Internet, dotat amb 3.000 €, ha estat per al projectes “Ramat de camins. 70 pobles pirinencs”, publicat al web www.ramatdecamins.com. Aquesta proposta es basa en l’itinerari que van fer l’any 1956 Camilo José Cela i Josep Maria Espinàs pel Pirineu de Lleida. La ruta, promoguda i dinamitzada per Francesc Capdevila, ens permet conèixer en profunditat el territori, ja que passa per 70 pobles pirinencs, i es pot recórrer en la seva major part durant totes les estacions de l’any.

  Quan al Premi al millor treball dels Mitjans de comunicació de les Terres de Lleida, dotat amb 5.000 €, ha estat per Jaume Boquet Estruch i Cristina Berengué Morros per una sèrie de 8 reportatges turístics de l’Urgell i la Segarra emesos entre juliol i octubre de 2015 a Tàrrega TV. Els treballs se centren en diverses propostes lúdiques i culturals com són el Monestir Vallbona de les Monges, el Castell de Verdú, el Mercat Romà de Iesso, FiraTàrrega. Teatre al Carrer; l’Aquelarre de Cervera, el Camí Ignasià o la recuperació d’activitats tradicionals.

  Pel que fa al Premi al millor Reportatge fotogràfic, dotat amb 5.000 €, ha estat per al fotoperiodista Oriol Clavera Riera per un conjunt de fotografies de Seu Vella de Lleida publicat al número de maig de 2015 de la revista Zazpihaizetara dins del reportatge “La Seu Vella, Centinela de la Terra Ferma”. El guanyador ha elaborat un reportatge visualment molt atractiu amb espectaculars fotografies i que combina panoràmiques generals del Turó de la Seu Vella amb detalls molt precisos de l’exterior i de l’interior del monument medieval.

  El Premi al millor treball de Premsa internacional, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al reportatge “The Boi Valley, Spain”, publicat pel fotoperiodista Lucas Vallecillos a la revista japonesa Asahi Weekly. L’article, escrit en anglès i japonès, relata la travessa de Vallecillos pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici per la ruta clàssica: de la Vall de Boí a Espot; abans, però, visita els pobles de la Vall de Boí, gaudint de les esglésies i els campanars Patrimoni Mundial de la UNESCO.

  El Premi al millor treball de Ràdio, dotat amb 5.000 €, ha estat per a Myríam Fimbry pel programa “Val d’Aran a la defénse d’une langue et d’une identité” emès a Ràdio Canadà. L’espai radiofònic se centra en la singular identitat de la Val d’Aran i, molt especialment, en l’existència d’una llengua pròpia. El programa explica que les institucions i les gents d’aquest territori han sabut defensar, preservar i promoure aquest patrimoni cultural i històric, i incideix en l’aprenentatge de l’aranès per part dels nens ja des de l’escola bressol.

  El Premi al millor treball de Televisió, dotat amb 5.000 euros, ha estat pel reportatge de Televisió de Catalunya “Alan, una ruta pel Congost de Montrebei”, emès per TV3 el 7 d’octubre de 2015 dins de la sèrie documental “Catalunya Experiencie”. En el decurs del programa, el convidat Allan Edward Hilton, instagramer de gran influència a les xarxes socials, és guiat per un atractiu recorregut que el portarà a diversos indrets del Pallars Jussà i la Noguera. L’experiència estel·lar de l’escapada serà l’excursió pel Congost de Mont-rebei.

  El Premi al millor treball en Premsa especialitzada en viatges i turisme, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al reportatge “De picos y valles”, dirigit per la periodista Arantxa Neyra, i que ha comptat amb la col·laboració dels fotògrafs Sergio Martínez i Cristóbal Prado, publicat per la revista Condé Nast Traveler. L’autora planteja un itinerari de 10 dies per les muntanyes i les valls del Pallars Sobirà, la Val d’Aran i la Vall de Boí, amb fites destacats com l’entrevista a l’alpinista Edurne Pasaban, que enumera els atractius turístics de la Val d’Aran, on viu en l’actualitat.

  Finalment, el Premi al millor treball de Premsa escrita d’informació general, dotat amb 5.000 euros, ha estat per al reportatge “Les falles que baixen del Pirineu” del periodista Albert Font-Tarrés i el fotògraf Santi Iglesias, publicat el 23 de juliol de 2015 a la secció “Ara Estiu” del diari Ara. Es tracta d’un reportatge amè, que de la mà de Josep Vicén, d’Erill la Vall, explica el significat i les emocions de ser fallaire, i on també s’inclouen tots els detalls d’aquesta festa i ritu ancestral.

  Els membres del jurat

  El jurat del 27è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats”, que es va reunir per deliberar el passat 13 de gener, ha estat presidit per Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya. N’han format part com a vocals Santiago Costa, director de redacció del diari Segre; Josep Cuní, director del programa 8 al dia de 8TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Rafa Gimena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Eduard Navarro, director general de Cadena Pirenaica de Ràdio i Televisió; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; Josep Ramon Ribé, director del diari La Mañana; Mònica Terribas, directora d’El Matí de Catalunya Ràdio, i, actuant com a secretari, el director del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.