• Manifest de la junta de la Demarcació de Tarragona del CPC

  21 juny, 2013
  Llegiu aquí el manifest llegit per la periodista Núria Valls, que ha servit per atorgar la Petxina Daurada al conjunt de periodistes tarragonins.
  Els periodistes tarragonins recullen la seva Petxina Daurada en forma de xapa. FOTO: PERE TODA
  Els periodistes tarragonins recullen la seva Petxina Daurada en forma de xapa. FOTO: PERE TODA

  Manifest resolució Petxina Daurada 2013

  La Junta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya considera: Durant molts anys s’ha atorgat la Petxina Daurada com un reconeixement a la trajectòria d’un professional destacat. Es tracta de professionals que han estat una referència i un exemple per a les noves generacions de periodistes del Camp de Tarragona.

  Alternativament, en els últims anys, s’ha fet un reconeixement al Periodista de l’Any. Ha estat una manera de destacar a aquells companys que han protagonitzat un fet singular i reconegut per la professió durant l’últim exercici.

  Des de la Junta creiem que avui estem vivint una situació extraordinària. El periodisme entès com un servei públic, en què es treballa pensant únicament i exclusiva en servir al lector-oient-espectador, i atenent a l’interès general de la societat, viu avui un procés de destrucció sistemàtica i general. És una guerra en la qual el mercat considera que això no és rendible, els empresaris de la comunicació també intenten quadrar els comptes a costa del periodisme, desfent-se dels professionals més experimentats i precaritzant els joves, i les administracions tracten els mitjans públics com un problema econòmic, i no com un servei públic més necessari que mai.

  En aquestes condicions avui volem cridar l’atenció sobre els professionals que intenten anar més enllà del comunicat de premsa. Aquells que intenten preparar-se una roda de premsa per poder oferir alguna cosa més que un tall de veu. Aquells que intenten crear el seu propi mitjà per seguir exercint la seva passió periodística després d’haver estat expulsats del sistema. Aquells que veuen com el seu mitjà els nega els recursos necessaris per fer la feina sense preocupar-se per la qualitat del producte final. Aquells que han de fer una notícia contrastada d’una compareixença sense preguntes, o d’un comunicat que arriba a la redacció sense cap oportunitat de contactar amb la font. Aquells a qui es demana que facin una crònica sense anar al lloc on es produeix la notícia. Aquells que han de suportar les crítiques de les fonts quan una edició sense mitjans ni cura malmet una notícia pròpia o la llarga feina d’un reportatge en profunditat.

  Avui podíem destacar la feina concreta d’algun d’ells. Posar-lo d’exemple. Però aquest any i en aquesta situació ens sembla just fer un reconeixement a tots els professionals que cada dia intenten fer una feina digna i honesta en aquests condicions quasi de guerra.

  Potser no sou uns herois. Potser la vostre feina no és de lluïment. Però avui els periodistes compromesos amb la professió, tots vosaltres, us mereixeu la Petxina Daurada.

  Tarragona, 20 de juny de 2013.

  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.