• Manresa homenatja el seu periodista més il·lustre

  7 setembre, 2017

  Finalment, i després d'un any d'activitats per salvar de l'oblit Josep Maria Planes, la ciutat li retrà un homenatge solemne avui 14 de setembre amb la col·locació del seu retrat a la Galeria de Manresans Il·lustres. Durant l'acte es lliurarà la cinquena edició del premi d'investigació periodística que porta el seu nom.

  Una de les poques imatges de Planes.
  Font:
  Arxiu

  Tot és a punt perquè Manresa celebri de forma solemne l’acte de nomenament com a Manresà Il·lustre del periodista manresà Josep Maria Planes i Martí (1907-1936). D'aquesta manera, la seva figura i la seva memòria quedarà immortalitzada amb la incorporació del seu retrat a la Galeria de Manresans Il·lustres, la màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Manresa. 

  L’acte tindrà lloc avui 14 de setembre, a les 8 del vespre, al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa. S'iniciarà amb el lliurament de la cinquena edició del Premi Josep Maria Planes que enguany ha reconegut la sèrie de reportatges sobre els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes, realitzada pels periodistes Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, i publicada al diari El Periódico. Els membres del jurat han estat Josep Gifreu, Teresa Carreras, Vicenç Villatoro, Neus Bonet, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia com a secretari, tots ells hi participaven per mèrits propis i com a representants d’entitats. El premi és convocat per la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.

   

  Un any reivindicant Planes

  Durant l'acte, també hi intervindrà Enric Badia, president de la Demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en representació de la Comissió Any Planes, entitat promotora de la distinció, i Jordi Finestres, periodista i biògraf de Josep Maria Planes, glossarà la figura del periodista distingit.

  La Comissió Josep Maria Planes va prendre el compromís de celebrar l’Any Planes (2016-2017) amb un programa d’activitats orientat a reivindicar la vida i obra del periodista. A banda del Col·legi de Periodistes, la comissió és formada per la Fundació Independència i Progrés, l'Associació Memòria i Història de Manresa, El Col·lectiu Desvalls, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Bages i els periodistes Pep Corral i Jordi Finestres, i l'historiador Jordi Sardans

   

  Un dels periodistes catalans més importants del segle XX

  Planes va iniciar la seva activitat periodística al diari El Pla de Bages. També va col·laborar en revistes manresanes com Ciutat i Dia. Però de ben jove va instal·lar-se a Barcelona. Es tractava d’un home llegit més que no pas gran estudiós, amb una gran facilitat per escriure i transmetre, i el món de la cultura barceloní ben aviat es va adonar del seu talent. Va fer amistat amb homes que després han tingut un nom en la nostra literatura com ara Josep Maria de Segarra, Avel·lí Artís Gener (Tísner), Josep Pla, JV Foix, entre d´altres. A Barcelona va publicar en les principals publicacions del moment, com ara Mirador, i va dirigir algunes de les publicacions que més nom tenien en aquells anys com Imatges i La Publicitat.

  Va destacar pel seu nivell literari en tots els gèneres, des de la crònica cultura a l’esportiva, passant per el que es podria considerar els inicis a Catalunya del periodisme d’investigació. Home d’esquerres i catalanista, profundament defensor de la república, es va enfrontar a través d’un debat d’idees amb els responsables del pistolerisme. Aquest sector el va amenaçar, primer, i, finalment, el va anar a buscar en una casa de la capital catalana on s’amagava. Se'l van endur a la carretera de la Rabassada i li van disparar set trets al cap, quan només tenia 29 anys. Després de la guerra, tones de silenci van cobrir la seva obra.

   

   

   

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.