• Recuperar la memòria periodística

  6 juny, 2023

  La I Jornada sobre Periodisme i Exili, organitzada per la Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català, evidencia que el periodisme és una professió de risc i que cal repensar la història de la  premsa catalana

  Els participants a la taula rodona sobre Periodisme i Exili
  Els participants a la taula rodona sobre Periodisme i Exili
  2 juny, 2023
  Font:
  Càtedra Hipòlit Nadal i Mallol de Revistes en Català

  La I Jornada sobre Periodisme i Exili -celebrada al Port de la Selva, i organitzada per la Càtedra Hipòlit Nadal i Malloll, impulsada per la Universitat de Girona i l’APPEC editors de revistes en català, i en la qual col·laborava la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes- va posar en evidència, com a mínim, dues realitats. La primera és que el periodisme és una professió de risc, sempre i quan, com va expressar la periodista de TV3 Montse Armengou, s’exerceixi de manera compromesa i amb voluntat d’explicar les veritat que el poder no vol que es conegui. Els casos del cubà Abraham Jiménez Enoa i l’hondureny Milthon Robles, periodistes exiliats a Catalunya, van exemplificar com actualment la llibertat d’expressió està sotmesa als interessos governamentals. El professor Josep M. Casasús va destacar el compromís dels periodistes catalans exiliats al llarg de la història amb la cultura catalana. D’altra banda, i com a segona evidència, cal remarcar la necessitat de repensar la història de la premsa catalana, i l’oportunitat que ofereix l’experiència vital d’Hipòlit Nadal i l’edició de la revista Ressorgiment.

  La historiadora Marcela Lucci va resseguir, des de la perspectiva de la investigació històrica, les peripècies d’Hipòlit Nadal i Mallol a l’Argentina i la seva gran aportació al món periodístic i a la cultura catalana: la revista Ressorgiment, que es va editar a Buenos Aires des del 1916 i durant més de 50 anys. Per la seva banda, Marta Faixedas, impulsora del projecte “La petjada catalana”, va presentar un itinerari de la premsa editada al món pels catalans al llarg de la Història.

  A la Jornada hi va assistir la vicerectora de Territori i Compromís Social i responsable de Càtedres de la UdG, la doctora Sílvia Llach.

  En la clausura de la diada, el director de la Càtedra, el professor de la UdG Lluís Costa, va expressar la voluntat de la Càtedra de celebrar anualment la Jornada al Port de la Selva, així com d’altres activitats, i va anunciar que probablement s’afegirien nous patrons al projecte que acompanyarien als actuals: la UdG, l'APPEC, l'Ajuntament del Port de la Selva, Ribas-Àlvarez Assessors i Consultors i la Fundació Valvi. Finalment, l’alcalde del Port de la Selva, Josep M. Cervera, va mostrar la seva satisfacció per continuar recuperant la memòria d’un fill il·lustre del municipi, com és Hipòlit Nadal, i va expressar el suport absolut de la Càtedra.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.