• Tarragona reviu les declaracions de l'abat Escarré a Le Monde

  11 novembre, 2014
  Una exposició commemora els 50 anys de les declaracions que l'abat de Montserrat va fer al diari francès en contra del règim franquista

  El Centre Tarraconense El Seminari acull, fins el 28 de novembre, l'exposició 'Premsa i dictadura: l'abat Escarré a Le Monde', amb motiu de les declaracions contràries al règim de Franco que el religiós va fer, ara fa mig segle, al diari francès Le Monde.


  L’exposició

  El 14 de novembre de 1963, el diari francès Le Monde publicava a la portada una entrevista amb l'abat de Montserrat. Era la primera veu eclesiàstica de la jerarquia espanyola que es posicionava públicament en contra de la dictadura de Franco. "El règim espanyol es diu cristià, però no obeeix els principis bàsics del cristianisme", va ser el titular de la polèmica entrevista amb l'abat. El corresponsal a Madrid del diari francès, el periodista José Antonio Novais, firmava la notícia, de la qual es va celebrar l'any passat el 50è aniversari.


  Per commemorar l’efemèride, l'Associació de Periodistes Europeus (APEC) va produir l'exposició itinerant ‘Premsa i dictadura: L'abat Escarré a Le Monde’, que consta de nou plafons informatius i exemplars originals de la premsa estrangera i espanyola del moment, analitza l'entorn polític i social, el paper que va jugar el periodista i les conseqüències que va representar per a Escarré, entre les quals, l'exili a l'estranger. També inclou la projecció del documental "L'abat Escarré. 50 anys de memòria. El ressò de les declaracions de Le Monde (14-11-1963)", amb imatges de l'abat i testimonis de persones que li feien costat.

  La mostra es podrà visitar al Centre Tarraconense El Seminari (C/ Sant Pau, 4. 43003 Tarragona) fins el proper dia 28 de novembre. L’entrada és lliure.


  50è aniversari

  Aquest acte s'emmarca dins de les activitats de difusió de la commemoració dels 50 anys de les declaracions de l'abat Escarré a Le Monde, que vol donar a conèixer la valentia política de l’abat, un home d’Església a través dels valors cristians en què va basar la seva vida; la defensa de la justícia social i la solidaritat, la llibertat, especialment la llibertat d’expressió i de consciència, de diàleg, de perdó i d’obertura al món.

  La Comissió Escarré-APEC està formada per membres de l’APEC, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Monestir de Montserrat, el Col•legi de Periodistes de Catalunya, el diari Le Monde, el Diplocat, la UAB, la UVic, la ULleida, el Centre d’Estudis Ilerdencs, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, grups de joves i persones que a títol personal promouen aquest aniversari.


  Recordeu:

  Exposició 'Premsa i dictadura: l'abat Escarré a Le Monde'

  Del 13 al 28 de novembre al Centre Tarraconense El Seminari.

  (C/ Sant Pau, 4. 43003 Tarragona.)

  L’entrada és lliure.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.