• Dia a Dia (Abril 2013)

  25 juliol, 2013

  1 d’abril

  La Xarxa prescindeix de Rodríguez Picó.

  La Xarxa està prescindint de tots els programes de la seva graella radiofònica elaborats per productores i ara la retallada entre altres afecta el principal espai d’aquesta temporada Picó.cat, que presentava Alfred Rodríguez Picó. També queden fora de la graella l’espai de gastronomia La cuina de Carbó, amb Mireia Carbó, l’agenda cultural Amunt i avall, amb Virtu Morón i l’espai Sapiència, que presenta Mònica López.

  2 d’abril

  El passat polític de Josep Gomis.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya acull a la seu de Barcelona la presentació del llibre La solitud del despatx, editada per Cossetània Edicions, que recull vivències del passat del polític Josep Gomis, alcalde de Montblanc, durant el franquisme, i procurador a les Corts franquistes. L’acte, presentat per l’expresident Jordi Pujol, compta amb la presència dels autors de l’obra, Josep Gomis i Francesc Domènech, i del degà del Col·legi, Josep Maria Martí.

  3 d’abril

  Antena 3 fitxa Ana Pastor.

  Antena 3 anuncia que Ana Pastor “s’incorpora a l’equip de professionals de la divisió de televisió d’Atresmedia” (nova denominació del grup) sense precisar quin serà el seu treball. Per començar, Pastor prepara una sèrie de projectes per a la divisió de Televisió de la companyia. El primer format tindrà periodicitat setmanal i podria emetre’s per La Sexta.

  6 d’abril

  Jordi Basté renova per RAC1.

  El líder dels matins de RAC1, Jordi Basté, renova el contracte amb l’emissora uns mesos abans d’iniciar la nova temporada. Basté assenyala dos pilars fonamentals del programa: d’una part, l’equip de gent jove que l’acompanya, de l’altre, “la llibertat amb què treballa”. Basté va arribar a l’emissora del Grup Godó l’estiu del 2004 amb el programa Tu diràs. El 2007, es va fer càrrec d’El món a RAC1.

  7 d’abril

  Acampada del personal de Catalunya Ràdio.

  Els treballadors de Catalunya Ràdio fan una convocatòria davant de la seu de l’emissora en protesta contra l’avantprojecte de pressupostos de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per al 2012. El comitè d’empresa anuncia que es munta el campament on el personal passarà la nit fins a l’endemà a les 16 hores. Després, té lloc una reunió de la comissió negociadora del conveni col·lectiu entre la direcció de Catalunya Ràdio i els representants dels treballadors. El comitè assegura en un comunicat que “les xifres de la proposta són un nou atac contra el nou model de Catalunya Ràdio i de Televisió de Catalunya com es pot veure amb el desmantellament de la xarxa de corresponsals a les dues empreses”.

  8 d’abril

  Raquel Sans a “Experiència de periodista”.

  La demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes inaugura amb Raquel Sans el cicle de conferències “Experiència de Periodista”, organitzat per la demarcació de Tarragona del Col·legi, la Fundació ”La Caixa” i Repsol. Sans presenta, des de 2006, el Telenotícies Vespre de Televisió de Catalunya. A partir de 2014, serà la corresponsal de TV3 a Washington on substituirà Antoni Bassas, que tancarà aquesta etapa el pròxim mes de juny.

  Vaga dels treballadors de l’ACN.

  La plantilla de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) convoca una vaga per protestar contra la retallada pressupostària anunciada per la direcció. Segons el personal de l’agència, l’ajust “amenaça el model d’empresa i pot afectar el servei que ofereix als mitjans de comunicació”.

  El Col·legi amb l’Any Espriu.

  El biògraf i poeta Agustí Pons participa en una xerrada que té lloc al Col·legi de Periodistes i que tracta sobre el llibre Espriu transparent (Proa) que Pons acaba de publicar. A la reunió amb periodistes, hi participa el degà del Col·legi, Josep Maria Martí. Aquest és el primer acte dels que celebrarà el Col·legi al llarg de l’any en memòria del poeta Espriu.

  9 d’abril

  “Il·llustraciència”, exposició científica.

  Inauguren a la seu del Col·legi de Barcelona una nova exposició sobre la il·lustració científica amb les millors obres que participen en el concurs internacional “Il·lustraciència”. El certamen ha estat organitzat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat. Hi han participat artistes de tot el món entre els quals destaquen Carles Puche o Jane Hurd, autora d’una obra publicada a National Geographic.

  Anul·len l’ERO de Telemadrid.

  El Tribunal Superior de Justícia de Madrid anul·la l’ERO que la cadena autonòmica va presentar el novembre en què acomiadava 861 dels 1.200 treballadors de la cadena. La decisió no comporta l’obligació de readmetre els treballadors, però sí d’elevar les indemnitzacions a quinze dies per any treballat. El jutge ha comunicat a les parts la sentència sobre la demanda col·lectiva presentada pel sindicat UGT a final de gener.

  10 d’abril

  Rosa Vidal, directora general de la RTVV.

  L’advocada de l’Estat en excedència Rosa Vidal assumeix la direcció general de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV). Vidal compatibilitzarà el càrrec amb la presidència del consell d’administració de l’ens públic, que té per objectiu engegar el nou projecte de la Radiotelevisió Valenciana. La incorporació de Vidal té lloc quan ha començat a tirar-se endavant l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) que afecta gairebé 1.200 treballadors.

  11 d’abril

  Acord de col·laboració amb Repsol a Tarragona.

  La Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes signa un acord de col·laboració amb Repsol per impulsar diferents accions de comunicació d’interès per als periodistes i la societat en general, algunes adreçades al col·legiats tarragonins. La presidenta de la Demarcació, Sara Sans, i el coordinador de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, oficialitzen el compromís de col·laboració que durant aquest any ha facilitat, entre altres iniciatives, un seminari de formació per a periodistes sobre l’activitat industrial de Repsol a Tarragona celebrat en dues jornades el mesos de gener i febrer. La col·laboració ha propiciat la cinquena edició del cicle de conferències “Experiència de Periodista”.

  12 d’abril

  Lliurament dels premis Micro Obert i Micro tancat.

  Tortosa acull el lliurament dels premis Micro Obert i Micro Tancat de 2012, que atorga la demarcació de Terres de l’Ebre del Col·legi, amb assistència del degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí. El Micro Obert correspon a la Plataforma d’afectats per la transparència informativa en la passada fallida de la Cooperativa de l’Aldea. D’altra banda, el Micro Tancat és per a l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Andreu Martí, que agraeix la distinció que li permet seguir un “nou camí cap a millor”.

  15 d’abril

  Antoni Coll, a “Experiència de periodista”.

  El periodista Antoni Coll, director durant dues dècades del Diari de Tarragona, participa en el cicle de conferències “Experiència de periodista” en el qual reconeguts professionals dels mitjans posen a l’abast del públic la seva visió del món de la comunicació i la seva vivència de la professió. El cicle està organitzat per la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes, Repsol i la Fundació Caixa Tarragona.

  16 d’abril

  Àngel Ros fa balanç.

  L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, pronuncia a El Magical del Parc de Gardeny la conferència organitzada per la Demarcació de Lleida en què fa balanç anual del seu projecte de ciutat. La conferència es retransmet per primera vegada per streaming amb la col·laboració dels alumnes de La Salle de Mollerussa.

  Assemblea de l’ADPC.

  L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya celebra l’Assemblea ordinària de sòcies que en l’ordre del dia aporta la memòria d’activitats, l’informe econòmic de l’entitat, la possible elecció de càrrecs directius i la nova estructura de funcionament, entre altres punts. Durant l’assemblea s’explica a les sòcies el trànsit de l’entitat des del tercer al primer pis de l’edifici de la Rambla de Catalunya. L’actual junta, aprovada per unanimitat, està integrada per Carolina Barber, com a presidenta; Mavi Carrasco, vicepresidenta, Marta Corcoy, tresorera, Elena Riera, secretària, i Eva Donat i Joana Uribe, vocals.

  17 d’abril

  Periodisme a Veneçuela.

  La seu del Col·legi de Periodistes a Barcelona acull un debat organitzat per la Comissió de Periodisme Solidari sobre l’estat del periodisme a Veneçuela després de la mort d’Hugo Chávez i de les disputades eleccions del 14 d’abril. A la taula hi participaren les periodistes veneçolanes Andrea Daza i Virginia Mata, mentre que Paco Martín exerceix de moderador de l'acte. Andrea Daza va treballar tres anys a la cadena de Capriles mentre que Virginia Mata va ser reportera en un mitjà local del seu país.

  Visita a les instal·lacions d’Aigües de Barcelona.

  Un grup de col·legiats visita les tres principals instal·lacions d’Aigües de Barcelona que permeten garantir la potabilització i la distribució a Barcelona i a alguns municipis de la seva àrea. Durant la visita, programada per la Comissió de Cultura, s’ha pogut veure de primera mà la feina del laboratori que garanteix la qualitat de l’aigua que arriba a la xarxa, el Centre de Control Operatiu que treballa per assegurar-ne la correcta distribució, la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí i el Museu Agbar de les Aigües, que conserva les màquines de vapor que antigament alimentaven les bombes per fer arribar l’aigua a Barcelona.

  Girona obre la mostra “Com ens veuen”.

  La demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes acull l’exposició “Com ens veuen”, que retrata amb humor la professió periodística a través de la mirada de quasi una seixantena de dibuixants i il·lustradors en treballs apareguts successivament a les pàgines de la revista CAPÇALERA.

  18 d’abril

  Master Class amb Lluís Bassets.

  Una quarantena de periodistes assisteixen a la master class amb Lluís Bassets sota el tema “Periodisme només amb periodistes. Quin serà el futur dels mitjans de comunicació?” a partir del seu llibre El último que apague la luz. Sobre la extinción del periodismo (Taurus). Els productes periodístics de qualitat han de tenir un preu, afirma el periodista en la master class celebrada a la seu del Col·legi. Entre les variades conclusions a les quals arriba Bassets és que el paper no és el problema actual del periodisme, sinó el model d’organització. Bassets (Barcelona, 1950) té una extensa trajectòria professional vinculada a la premsa. Va treballar a Tele/eXprés i al Diari de Barcelona, va ser fundador i director del setmanari El Món i ha estat corresponsal d’ El País a París i a Brussel·les. Actualment, n’és el director adjunt i s’ocupa de les pàgines d’Opinió.

  23 d’abril

  Nou web i nou catàleg en línia.

  A partir d’avui, es poden consultar tots els títols de les col·leccions a través del “Catàleg en línia”, que es posa al servei de tots els col·legiats per facilitar les recerques en l’àmbit del món de la comunicació. El Col·legi també dóna avui la benvinguda al nou web corporatiu que manté el domini www.periodistes.org. El Col·legi recorda que Sant Jordi és un bon moment per visitar el Centre de Documentació Montserrat Roig on consta un ampli fons consultable de col·leccions editorials especialitzades en periodisme en les quals ha participat el Col·legi de Periodistes al llarg dels anys.

  Diari de Girona , Regió 7 i Empordà editen un suplement amb L’Indépendant.

  Per tercer any consecutiu, els tres mitjans del Grup Editorial Prensa Ibérica a Catalunya ( Diari de Girona, Regió 7 i Setmanari de l’Alt Empordà) i les edicions regionals de L’Indépendant del grup francès Midi Libre, han editat conjuntament un suplement especial dedicat a les activitats lúdiques i les propostes turístiques de Setmana Santa de banda i banda dels Pirineus. Aquesta publicació, de 32 pàgines, té una tirada de 100.000 exemplars i l’audiència acumulada de les publicacions arriba als 450.000 lectors. El suplement abasta la major part de l’anomenada Euroregió, amb una destacada presència dels valors patrimonials i culturals dels dos costats dels Pirineus. Els dos grups de comunicació mantenen una estreta relació de col·laboració des de fa anys.

  24 d’abril

  Conveni entre el Col·legi i el CAC.

  El degà del Col·legi de Periodistes, Josep Maria Martí, i el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, signen un conveni de col·laboració a la seu del Col·legi. El conveni preveu que el Col·legi i el CAC col·laborin en l’elaboració d’eines per a la formació dels professionals de la comunicació i treballin per promoure mesures d’autoregulació. El conveni inclou el bescanvi d’informació, així com la possibilitat que el CAC pugui demanar al Col·legi que elabori documents de reflexió sobre continguts audiovisuals, especialment amb referència a la deontologia professional i a la professió periodística. Amb aquests objectius es crearà una comissió integrada per dues persones representants de cadascuna de les dues entitats.

  29 d’abril

  Fuentes deixa Catalunya Ràdio.

  El periodista Manel Fuentes anuncia per antena que el 12 de juliol deixarà de conduir El matí de Catalunya Ràdio després de quatre temporades. Assegura que la decisió és per “motius personals” i lamenta la valoració sobre les darreres audiències que els directius de la Corporació van fer al Parlament.


  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari