• Webs: dades, drones i immersió

  26 febrer, 2015
  En aquest número, l'ebola, el periodisme de dades i els drones en 10 webs.

  ÀLEX BARNET

  PERIODISME D'IMMERSIÓ
  La Southern Carolina University fa una proposta futurista de periodisme d'immersió, que barreja notícies i realitat virtual. Ja fa cinc anys que hi treballen i pensen que serà una de les maneres de consumir informació en el futur.

  DRONES I VÍCTIMES
  Un equip periodístic anglès especialitzat a analitzar les accions de la CIA amb avions no tripulats al Pakistan aporta noves dades del drama. Des de l'any 2004, s'han produït més de 400 atacs, el nombre de morts s'apropa a les 2.500 persones i només un 4% d'aquestes han estat identificades com a terroristes d'Al-Qaida.

  MANUAL DE DADES
  Aquí podeu descarregar gratuïtament "El Manual de Periodismo de Datos Iberoamericano", un projecte creat per institucions i professionals de l'Amèrica Llatina, Espanya i Portugal amb l'objectiu de desenvolupar aquest tipus de recerca. Disponible sota llicència Creative Commons 3.0.

  UN CAS HOLANDÈS D'ÈXIT
  Un cas d'èxit a Holanda. Aquesta publicació digital
  , The Correspondent, es va crear fa poc més d'un any amb micromecenatge i aposta per un periodisme modern i de qualitat. Actualment, té 14 treballadors a temps complet, una vintena de col·laboradors i una base de 27.000 subscriptors de pagament.

  SLOW JOURNALISM
  Rob Orchard, responsable de la revista Delayed Gratification, presenta en el marc de les xerrades TEDX Madrid, l'anomenat Slow Journalism , una resposta als efectes de la hiperrapidesa en el temps de la informació digital. El vídeo dura 16 miinuts i paga la pena escoltar els arguments d'Orchard.

  EXCÉS INFORMATIU SOBRE APPLE

  La Societé des Journalistes, un òrgan deontològic que vetlla per l'ètica i les bones pràctiques periodístiques, ha advertit els professionals de l'Agència France Press (AFP) que publiquen un volum d'informacions sobre la marca Apple excessiu i que no guarda relació amb la seva presència al mercat. La pregunta és: això només passa a França i a AFP?

  UN BLOC D'ÈXIT EN 60 SEGONS
  " The Dish" és un bloc de pagament que funciona. El dirigeix Andrew Sullivan, experiodista de Time Magazine i The Daily Beast. En aquesta minientrevista, explica alguns dels secrets de la seva publicació, que té més de 30.000 subscriptors i no edita anuncis.

  EBOLA
  Un mitjà digital i independent en el qual treballen periodistes i experts en altres àmbits i que vol provar noves formes de periodisme sobre la crisi global protagonitzada pel virus de l'ebola.

  PERIODISME ANY 2020
  Vicent Partal, director de VilaWeb, pronuncia la lliçó inaugural dels estudis de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, amb el títol "La pijtor època per als mitjans, però (segurament) la millor per al periodisme". Un repàs a la situació actual i una previsió per als propers anys. Dura cinquanta minuts.

  XAVIER VINADER I LA GUERRA BRUTA
  Xavier Montanyà i Àngel Leiro signen v, un documental sobre Xavier Vinarder, un dels periodistes d'investigació clau a Catalunya durant l'època de la Transició. El documental, del qual aquí en podeu mirar una introducció, mostra com en aquells moments existia una connexió entre l'Estat i alguns grups terroristes.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari