• Blocs polítics, blocs mediàtics

  Laura Navarro
  -
  24 març, 2020

  La dieta informativa dels catalans dibuixa dos blocs diferenciats que s'explica a partir de les seves preferències polítiques. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Laura Navarro ens porta el tercer número de la sèrie "Com s'informen els catalans". 

  Imatge exterior dels estudis de Televisió de Catalunya (TVC) | Foto: TVC

  Tot i presentar petites diferències, el darrer baròmetre del CEO apunta a l’existència de mitjans de referència clars entre els votants de JxCat, ERC i CUP i uns altres ben diferenciats entre els votants de PP, PSC i Ciutadans. Segons les dades, els votants d'En Comú Podem tindrien unes preferències a mig camí dels dos blocs.

  El dibuix és senzill quan parlem de cadenes de televisió per informar-se de política. Mentre els votants del bloc independentista opten per TV3, els votants constitucionalistes prefereixen TVE, malgrat que el lideratge de la televisió pública espanyola no és tan contundent com el de TV3.

  Quant a la premsa, la divisió es desdibuixa radicalment. En tots els partits amb representació al Parlament, el diari preferit dels seus votants és La Vanguardia. Això provoca que les úniques diferències que es poden dibuixar entre partits són entre si l’edició preferida és en català o castellà.

  Les dades confirmen que RAC1 lidera el rànquing de les ràdios que escolten els votants sobiranistes. Mentre els votants de la CUP i JxCat es divideixen entre RAC1 i Catalunya Ràdio, els d’ERC mostren també una certa preferència per la Cadena SER i el mateix passa amb els comuns i els socialistes.

  Amb l’excepció del cas de La Vanguardia, es dibuixen dos blocs de catalans ben diferenciats pel que fa a la dieta informativa. La correlació entre l’opció política i el mitjà escollit és forta, el que demostra un cop més que, com se sol dir, consumim els mitjans en funció de la nostra opció política.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.