• Cent anys d’una veu lliure

  Sandra Balagué
  -
  26 juliol, 2021

  Aquest 26 de juliol es commemoren cent anys del naixement de Victòria Pujolar. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Sandra Balagué repassa la trajectòria de la veu de La Pirenaica, la ràdio antifranquista. 

  Retrat de Victòria Pujolar feta pel fotògraf Francesc Boix, de qui era molt amiga.

  Victòria Pujolar va ser la primera locutora en llengua catalana de Ràdio Espanya Independent (REI), popularment coneguda com La Pirenaica. L'emissora va estar activa trenta anys, des de 1947 fins al 15 de juny de 1977, quan Pedro Aldámiz va radiar el darrer programa, coincidint amb les primeres eleccions democràtiques a l’estat espanyol. Pujolar utilitza el pseudònim Montserrat Canigó per retre homenatge a les muntanyes de Montserrat i del Canigó, com a símbols de catalanitat i resistència.

  La periodista va ser nomenada delegada per Catalunya de les Joventuts Socialistes Unificades (JSUC) i el 1945 és detinguda, torturada i portada a la presó de Les Corts. Quan la condueixen a Madrid per fer-li un judici de guerra, escapa des de l’Estació de França i travessa la frontera de nit, després de caminar durant dos llargs dies. Pujolar es converteix en una de les primeres dones d’escapar de les presons franquistes.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.