• Cent anys sense Nellie Bly

  Laura Saula
  -
  25 gener, 2022

  El dijous 27 de gener es compleix un segle de la mort Nellie Bly, una de les pioneres del periodisme d’investigació. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Laura Saula repassa la trajectòria professional de la periodista estatunidenca. 

  Nellie Bly era aventurera, incisiva i decidida. Tot un caràcter que trencava motlles.

  Elizabeth Jane Cochran va iniciar la seva carrera de periodista quan tenia vint-i-un anys.  En aquella època, si una dona escrivia en un diari, no podia revelar el seu nom real, per això va començar a firmar com a Nellie Bly, el nom d’una cançó molt popular a la ciutat trenta anys abans. Tot i que l’editor volia que escrivís sobre temes de moda, jardineria o teatre, seccions que tradicionalment s’encarregaven a les dones periodistes, ella va optar per fer textos més controvertits. 

  Va decidir marxar uns mesos com a corresponsal del diari a Mèxic on durant sis mesos va retratar les desigualtats del país, i va descriure al president Porfirio Díaz, com un “tsar tirànic”. En conseqüència, la van expulsar del país i es traslladà a Nova York, on va trobar feina de periodista al diari sensacionalista New York World, de Joseph Pulitzer. A partir d’aquell moment, Nellie Bly va començar a practicar el periodisme d’investigació immersiu i a fer-se mediàtica amb els seus reportatges. Però va aconseguir convertir-se en una estrella i referent per a moltes dones, amb el reportatge que escriure fer després de fer la volta al món en 72 dies ella sola. 

  La seva tasca com a dona pionera en el periodisme immersiu ha estat molt aclamada per als periodistes nord-americans. El 2017 es va publicar el llibre La vuelta al mundo en 72 días  otros escritos (Capitan Swing), on es repassa la seva biografia i tots els seus textos més mediàtics. Una obra on queda palès que Nellie Bly no només va ser una periodista que es va dedicar en cos i ànima a denunciar les injustícies socials, sinó que també va lluitar per donar veu a les dones, fins aleshores silenciades.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.