• Com detectar les notícies falses

  22 setembre, 2022

  A l'allau de notícies habitual, s'afegeixen les notícies falses o fake news, informacions dubtoses que posen en risc la llibertat democràtica en difamar mentides. Aquest tipus de notícia el podem trobar tant a diaris com a les xarxes socials. La immediatesa per publicar contingut nou, la relació amb idees polítiques o la manca de verificació, són algunes de les causes que provoquen aquest tipus de notícies.

  La proliferació de notícies falses està generant un intens debat entre els professionals de la informació | Foto: Unsplash

  Michael Caulfield va crear el mètode SIFT per tal de descobrir i localitzar les notícies falses. Va ser ideat arran el caòtic nombre de fake news generades durant la Covid-19. El seu objectiu és facilitar al lector i a l'espectador una sèrie d'eines per trobar quines són les fonts fiables. El mètode SIFT proposa els següents passos per desxifrar la informació:

  1. Stop: cal debatre la informació abans de passar a la següent notícia o compartir-la.

  2. Investigate the source: és necessari analitzar la font. Si fa falta, Caulfield proposa buscar la font a Viquipèdia i esbrinar si es tractava d'una font rigorosa.

  3. Find better coverage: buscar a Internet la mateixa notícia i comparar si es tracta de la mateixa informació.

  4. Trace claims, quotes and media to the original context: pot ser de gran utilitat buscar documents gràfics en cas que n'hi hagi per tal d'assegurar què s'ha dit exactament.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.