• El documental d’un mestre serè

  Jordi Pacheco
  -
  26 juny, 2023

  Descrit per a molts com una de les plomes més fines, Llorenç Gomis (Barcelona, 1924-2005) va ser un dels periodistes més emblemàtics del segle passat a Catalunya i Espanya. Un home amable i proper que va construir ponts des de la cordialitat i el periodisme.

  Llorenç Gomis durant la seva etapa a La Vanguardia retratat per Guillermina Puig |
  Font:
  Foto cedida per la família.

  Llorenç Gomis, el mestre serè és el documental que reivindica la figura multifacètica del poeta, periodista, mestre i President de l’Associació de Premsa de Barcelona i del Consell de la Informació de Catalunya. Gomis va ser un dels pocs afortunats a viure d’escriure durant els anys cinquanta i seixanta i ho feia a les pàgines de La Vanguardia, al Correo Catalán i a la revista Destino, entre d’altres. Però allà on va posar la seva atenció i esperit de lluita va ser en la direcció de la revista El Ciervo, que va dirigir fins al dia de la seva mort el 31 de desembre de 2005. Va ser el 1951 en plena dictadura, quan Gomis juntament amb un grup d’intel·lectuals d’arrels cristianes, van fundar El Ciervo, una publicació antifranquista que incomodava a les autoritats eclesiàstiques i polítiques i la qual els va dur represàlies, atacs i multes en incomptables ocasions. 

  La manera en què Gomis explicava l’actualitat traspassava les pàgines del diari i el lector era captivat paraula rere paraula pel seu to reflexiu. En paraules de Lluís Fox, amic i exdirector de La Vanguardia, Gomis era “l’editorialista que fregava la perfecció”. Ser periodista no és només informar sobre el que passa, sinó interpretar, contrastar i saber traslladar-ho als lectors, i en aquesta tasca Gomis era molt bo. Sense dubte, el barceloní va deixar una empremta en la cultura i en les lletres catalanes en una època on la lluita era la llibertat i el resultat esperat la democràcia.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.