• El futur de la Casa de la Premsa

  JUAN PABLO TORRENTS-FAURA
  -
  10 gener, 2022

  L'edifici es va construir per ser un espai de treball i d’allotjament del miler de periodistes que van informar sobre l’Exposició Universal celebrada a Barcelona l'any 1929. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Juan Pablo Torrens explica la seva història i el projecte que podria tornar obrir les portes en honor al centenari de la seva creació.  

  Imatge d’arxiu de la sala de treball de la Casa de la Premsa | Font: Associació Casa de la Premsa

  La Casa de la Premsa és un edifici eclèctic, pensat i dissenyat per oferir una imatge moderna i cosmopolita a tot el món de la Barcelona de finals dels anys vint. Té una base modernista, però també conté elements d’estil art-decó, neoàrab, neoromànic i neogòtic. En el seu moment estava dotat amb les novetats més avançades a nivell tècnic de l’època, hi havia estafeta de correus, telègrafs, laboratoris fotogràfics, despatxos, sales de conversa i lectura, restaurant, biblioteca, sala d’actes i fins a deu cabines per a conferències telefòniques.  

   A diferència de moltes altres construccions de l’Exposició Internacional, la Casa de la Premsa ja es va aixecar amb la intenció de conservar-la més enllà de l’esdeveniment. Durant la Guerra Civil, es va convertir en un magatzem on es guardaven objectes que es trobaven en els edificis bombardejats. A partir dels anys cinquanta i fins a principis dels anys noranta, va acollir les oficines de la tinença d’alcaldia del Districte Segon i oficines de la Guàrdia Urbana. 

  Abandonada per l’administració municipal des de llavors, i amb l’objectiu d’impulsar una solució des de la societat civil, el 2018 es va constituir l’associació Casa de la Premsa formada per diverses entitats professionals i de l’àmbit veïnal com l’Associació de Joves del Poble Sec, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, entre altres. “Estem amb molta il·lusió per arribar al centenari, pressionant a l’ajuntament perquè finalment tiri endavant la reforma integral de l’edifici”, assegura Segons Gil Toll, periodista i actual secretari de l’associació. Els impulsors de l’entitat esperen que l’edifici estigui totalment renovat abans de 2029.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.