• El silenci d’un mestre de periodistes

  Varis autors
  -
  3 maig, 2023

  Just Cabot és, segons el seu biògraf Valentí Soler, el periodista més intel·ligent i ben informat de la Barcelona dels anys trenta. O com també diria l’escriptor coetani Rafael Tasis, un mestre de periodistes.

  Just Cabot amb la seva esposa, Rosita Catelucho, a l’exili a París

  Cabot inicia la seva carrera periodística el 1922 i en pocs anys es fa un lloc en el panorama intel·lectual del seu temps. És redactor a l’Esport Català (1925) i poc després de La Publicitat. Però si per alguna cosa destaca la seva carrera, és per haver estat el director del setmanari Mirador.

  Entre els prop de dos-cents articles que Just Cabot va escriure a Mirador, en destaca un que trobem especialment significatiu perquè hi ressonen certs paral·lelismes amb el que acabarà essent la seva pròpia vida i trajectòria.

  A les pàgines de Mirador, Just Cabot transmet una «intel·ligència lúcida, una crítica independent, una ironia demolidora, un catalanisme liberal i un cosmopolitisme arrelat a un país. Ell va ser un dels intel·lectuals que va defensar la necessitat de fomentar la novel·la catalana. Tot i això, també va escriure sobre autors estrangers, sobretot francesos.

  Tota aquesta edat d’or del periodisme català s’acaba amb l’exili. En el cas de Cabot, la seva destinació és París, on arriba el febrer del 1939.

  Quina és la importància històrica i real d’algú com Just Cabot? Per què va ser un periodista tan destacat durant la Segona República?

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.