• La guerra del Vietnam en primera persona

  Jordi Benavente
  -
  26 octubre, 2020

  L’escriptor Mark Baker va entrevistar més de 150 homes i dones que havien estat a la guerra de Vietnam: metges, infermeres i militars dels EUA, que hi havien lluitat, perdut amics, atès mutilats o comés tota mena d’atrocitats. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Jordi Benavente ens descobreix el llibre Nam, una ferotge història oral i coral de la guerra del Vietnam. 

  Presoner del Viet Cong en una imatge de 1967 (Foto CC)

  L'escriptor nord-americà Tim O’Brien, que va combatre al Vietnam, diu que cada soldat experimenta una guerra diferent i que, quan s’acaba, és com si hi hagués hagut un milió de guerres, o almenys tantes com soldats. Aquesta és precisament la idea que vertebra Nam, publicat als Estats Units el 1982 i escrit per Mark Baker, que cadascun d’ells té una peça del trencaclosques.

  Moltes pel·lícules han intentat plasmar els successos de la guerra del Vietnam i els elements que conformen actualment el nostre imaginari: rock’n’roll, amistat, jungla, arrossars, humitat, avorriment, helicòpters, drogues i napalm. Nam, a més d'això, explica quasi totes les atrocitats que van cometre-hi els soldats explicades en primera persona.

  Segons el periodista Jordi Benavente, no es tracta d'un llibre per a estómacs delicats, ja que narra escenes grotesques i punyents. Tot i això quasi tots els entrevistats es mostren penedits, devastats. "Botxins i alhora víctimes d’una guerra tèrbola, que va convertir-los en quelcom pitjor que un monstre: en éssers humans perpetrant monstruositats".

   

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.