• La ploma periodística de Dickens

  Karen Montero
  -
  8 juny, 2020

  El pròxim 9 de juny es compleix el 150è aniversari de la mort de Charles Dickens. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Karen Montero ens descobreix la faceta periodística de l'escriptor anglès. 

  Imatge de Charles Dickens, prolífic escriptor amb una poca coneguda vessant com a periodista.

  De taquígraf judicial a convertir-se en una de les figures de la literatura universal més importants. Pel camí, Charles Dickens va tenir temps, també, de dedicar-se al periodisme. En el 150è aniversari de la seva mort –que va tenir lloc el 9 de juny de 1870– reivindiquem, en clau periodística, un dels grans escriptors britànics.

  Charles Dickens (Portsmouth, Regne Unit, 1812) va ser un dels millors retratistes de la classe obrera del Londres del segle XIX però, també, seria cronista i editor de diferents diaris britànics com The Daily NewsDes de la ficció i la no-ficció, sempre va trobar temes apassionants pels quals investigar sobre l’altra cara de la capital anglesa. Res d’allò que escrivia, per molt que faci quasi dos-cents anys que ho va fer, està desfasat. Ell mateix, quan ja era un escriptor reconegut, va reconèixer en una conferència als Estats Units que el seu èxit es devia a “l’entrenament increïble de la feina a diferents diaris quan era molt jove”.

  “És vívida i immediata, escrita meravellosament, plena d’enginy i sàtira, però evita totes les seves trampes a les novel·les de trames excessivament elaborades i sentimentalisme”, explicava John Drew sobre la seva preferència per la producció periodística de Dickens a la inauguració de l’exposició Ombres inquietants que el 2017 va acollir el museu Charles Dickens de Londres.

  La mostra, comissariada pel mateix Drew, recollia el vessant de l’escriptor com a cronista per a diferents diaris i revistes de l’època. S’hi podien trobar des d’articles poc coneguts de Dickens a cartes manuscrites i al bastó de fusta que va utilitzar els darrers anys de la seva vida. Drew afirmava que “era impossible separar el Dickens periodista de l’escriptor”, fet que es pot traslladar, per exemple, a novel·les com Nicholas Nickleby, on hi ha un component social molt contundent.

  Drew també és autor del llibre Dickens The Journalist, on repassa la carrera de l’autor d’Oliver Twist a la recerca de notícies i indaga sobre quins temes l’interessaven més. Sent un adolescent, Dickens va començar la seva carrera treballant com a cronista parlamentari al The Mirror of Parliament, –fundat pel seu oncle, John Barrow– on va estar quatre anys escrivint sobre Westminster. En plena època victoriana, doncs, va ser testimoni de canvis polítics importants. I és que a la Cambra dels Comuns va presenciar debats sobre la Llei de Reforma, l’extensió del sufragi o el reajustament dels districtes electorals, entre altres.

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.