• Temes inabastables

  Jordi Benavente
  -
  15 novembre, 2019

  Hi ha temes inabastables i, com a conseqüència, reportatges que no podrem tancar mai. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Jordi Benavente ha consultat una sèrie de professionals de la comunicació per demostrar que de vegades estar envoltats d'idees i d'històries és més important que tenir un reportatge acabat.

  El periodista Philip Winter de la pel·lícula Alicia a les ciutats (Wim Wenders, 1974) no acaba mai d’escriure el seu reportatge

  “Hi ha reportatges que no surten i no passa res. Si la idea és bona, sempre es pot tornar a intentar. I si no és bona, tampoc és dolent adonar-se’n”. Amb aquestes paraules, la periodista freelance Noelia Román defensa que hi ha temes que a mesura que es van desenvolupant s’acaben convertint en idees que no arriben mai enlloc. No podem obviar, però, que aquests inconvenients també formen part del viatge.  

  Per exemple, l’any 2007, el periodista, exreporter i director de cinema documental Carles Bosch va decidir explicar la vida de Bob Marley a través de la seva música. El principal problema d'aquest projecte va ser negociar els drets de les cançons de l'artista jamaicà amb la seva família. Per la seva part, el fotoperiodista Edu Bayer va estar investigant el mercat dels ventres de lloguer als Estats Units, però des del principi es va trobar amb contratemps, ja que "hi ha molt d’estigma, i el tema s’amaga”, admet. Després, va decidir enfocar el tema com a explotació, però es va trobar amb dones que asseguraven que ho feien encantades. Finalment, Bayer va decidir aparcar el projecte, cosa que no considera cap fracàs perquè el tema hi és i no descarta reprendre’l en un futur. 

  No aconseguir terminar una història i tenir idees que es converteixen en carrerons sense sortida mai significa un fracàs, perquè seguir investigant i documentant-se ens ajuda a aprendre. Com diu Bayer "em sembla bé tenir més idees que projectes realitzats, igual que tenim llibres per llegir a la tauleta de nit". 

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.