• Convocat el IV Premi Josep M. Planes d’investigació periodística

  14 abril, 2016
  El premi és organitzat per la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes amb l’objectiu de retre homenatge al pare del periodisme d’investigació a Catalunya
  LLiurament del premi, l'any passat
  LLiurament del premi, l'any passat

  El periodista manresà Josep M. Planes (1907-1936) és reconegut a com a precursor de l’anomenat “periodisme d’investigació” basat en el rigor, la veracitat i la honestedat professional com a forma de denúncia d’aquelles pràctiques que afecten el funcionament de la nostra societat. Fou el pioner, un model, un referent i una víctima del periodisme d’investigació. El 24 d’agost del 1936 -enguany farà 80 anys- un escamot de la FAI el va assassinar a la carretera de l’Arrabassada de Barcelona.

  Amb l’objectiu d’ajudar a divulgar els treballs d’investigació de les noves generacions de professionals del periodisme, s’ha convocat el IV Premi Josep M. Planes. El guardó va néixer de la Fundació Independència i Progrés i a l’edició del 2015 s’hi va sumar la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes amb l’objectiu de transformar-lo en un guardó de referència del periodisme compromès.

  En aquest moment ja s’ha obert la quarta edició i s’ha constituït el jurat format per destacades personalitats del món de la comunicació: Joan Manuel Tresserras, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Llúcia Oliva, Teresa Carreras, Jordi Finestres, Gonçal Mazcuñán i Joan Badia com a secretari. L’acte de lliurament del premi tindrà lloc el dia 2 de juny al vespre, al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa i consisteix en el lliurament d'una escultura de l'artista Ramon Maria Jounou Les demarcacions territorials del Col·legi de Periodistes són les encarregades de proposar els treballs candidats.

  Els guanyadors anteriors

  La primera edició del premi va ser atorgat al treball Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics 2011, elaborat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Es tractava d’una recerca feta de manera independent i comptant amb el suport del micromecenatge popular, que va aconseguir identificar quinze temes sobre els quals va planar el silenci mediàtic durant l’any 2011. El jurat va considerat que era una labor d’investigació a fons contra les “narratives dominants” per posar en evidència que hi havia determinats temes “incòmodes” o silenciats per la majoria de mitjans de comunicació.

  El guanyador de la segona edició va ser el documental “Avi, et trauré d’aquí!”, dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis i emès pel “Sense ficció”, el 19 de març de 2014. El documental tracta sobre la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos, on van ser traslladades en molts casos sense el coneixement de les respectives famílies. El jurat va considerar que el treball responia al concepte d’investigació periodística del qual J.M. Planes fou un bon exponent professional durant la seva dissortadament curta vida..

  La tercera edició del premi fou pel periodista lleidatà Felip Solé pel seu documental "Perseguits i salvats- Camins de nit i boira”, sobre les expedicions dels jueus durant la Segona Guerra Mundial. El jurat també va fer una menció especial al treball "Castor: la bombolla sísmica", del qual és autor el periodista ebrenc Jordi Marsal.


  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.