Notícies

 • El Col·legi de Periodistes de Catalunya atorga, a títol pòstum, el Premi Ofici de Periodista a Antonio Franco, un dels majors referents del periodisme en democràcia i que ens va deixar el passat mes de setembre. El guardó serà un reconeixement a la seva figura i al mestratge que ha deixat a tot el sector periodístic. L'acte de lliurament va tenir lloc el passat dilluns 8 de novembre, a les 18.30 hores a la seu del Col·legi de Periodistes. El periodista Emilio Pérez de Rozas va glossar la seva figura i vam recordar el seu llegat amb Josep Carles Rius, Joan Tapia, Josep Cuní, Neus Tomás i Xavier Vidal-Folch. 

  La intel·ligència artificial, les dietes informatives més saludables o la pandèmia de la COVID-19 van ser alguns dels temes del programa coorganitzat pel Col·legi de Periodistes, el Consell de la Informació de Catalunya i les onze universitats catalanes amb estudis de periodisme. 

  El comunicat posa en valor el Codi Deontològic per autoregular el periodisme i afrontar les oportunitats i desafiaments de l'era digital. D'una banda les facultats de periodisme i comunicació de Catalunya promouran el Codi en la formació dels futurs professionals per impulsar un periodisme "responsable i honest". D'altra banda, es reclama a les administracions que donin suport i recursos al CIC i que garanteixin la seva existència i respectin les seves resolucions. A més, es demana concedir diners públics a mitjans basats en criteris al servei de la societat i no en el clickbait o en discursos de polarització que vulneren el Codi Deontològic. 

  Una de les primeres conclusions de l’estudi desvetlla i alerta com es construeix aquest discurs d’odi i d’estigmatització d’aquest col·lectiu, des de les xarxes socials i els mitjans de comunicació, per part d’alguns moviments d'extrema dreta. La trobada de premsa va tenir lloc el passat dimarts 16 de novembre a les 16.00 h a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes.

  Si la situació pandèmica no ens ho impedeix, ens retrobarem el 21 de desembre (19.30h) a la seu del Col·legi a Tarragona per presentar la memòria anual d'activitats i fer un brindis nadalenc.

  Va ser el primer director general de Catalunya Ràdio i va impulsar incomptables projectes radiofònics, a més de ser un gran expert en els Beatles 

  Segons les Nacions Unides cada any es paga un bilió de dòlars en suborns i calcula que es roben 2,6 bilions de dòlars anuals a través de la corrupció. El Col·legi de Periodistes i l'Oficina d'Antifrau de Catalunya organitzen un acte sobre els efectes de l’alerta dels casos de corrupció amb Inmaculda Gálvez, advocada i Jesús García, periodista d'El País. Vine el pròxim dijous 9 de desembre, a les 17.30 h, a la seu de Barcelona del Col·legi. Cal inscripció

  Un article de Rafa Pérez sobre el paper clau de Mont-roig del Camp en l’obra de Joan Miró guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona; una producció audiovisual dirigida per David Aymerich sobre l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez s’emporta el de Periodisme Turístic; el de Comunicació Local recau en Ricard Lahoz per un article sobre els terrats publicat al Fet a Tarragona; i el premi de Fotoperiodisme és per a Xavi Jurio per una imatge sobre l’incendi de Santa Coloma de Queralt publicada a La Vanguardia.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya inaugura, a la seu de Barcelona, una exposició del col·legiat Horacio Seguí el pròxim dimarts 14 de desembre, a les 18:00 hores. El degà del Col·legi, Joan Maria Morros, serà l'encarregat d'inaugurar l'exposició d'aquest fotoperiodista autodidacte que ha marcat una època com ho evidencia el seu patrimoni fotogràfic. L'exposició es podrà visitar fins a la primavera que ve. 

  La sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir una jornada organitzada pel Col·legi, el CIC i les onze universitats catalanes amb estudis de periodisme. El col·legiat i director de la revista Capçalera, Jordi Rovira, va ser l'encarregat de cloure l'acte amb les principals conclusions de la trobada. 

  La demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) organitza per al pròxim dia 3 de desembre, a les 19 hores i al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, un acte obert a tota la ciutadania per a commemorar els 20 anys de  la seua constitució. La celebració comptarà amb la presència de la consellera de Presidència Laura Vilagrà, el degà del CPC, Joan M. Morros, i el degà en el moment de la creació de la demarcació de les Terres de l’Ebre, el veterà periodista Salvador Alsius.

  El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha estat el convidat de la segona trobada del  Club Mèdia, que ha aplegat al Círcol de Reus una quinzena de periodistes de les comarques del Camp de Tarragona.

  La imposició del règim talibà a la capital d'Afganistan, Kabul, està afectant greument als drets humans de les dones i les nenes afganeses. Des del mes d'agost els talibans estan aplicant de forma molt estricta la 'Sharía', coartant així la llibertat de les dones i fomentant segrestos, violacions, lapidacions o matrimonis forçats. Davant d'aquesta situació diversos col·lectius i entitats de dones de Catalunya han volgut condemnar les actuacions dels talibans convocant una manifestació virtual que tindrà lloc aquest dissabte 27 de novembre a les 18.00 h.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida va celebrar ahir dilluns, dia 22 de novembre, per cinquè any consecutiu el Dia Mundial de la Televisió declarat per les Nacions Unides l'any 1996, amb la col·laboració de diversos i diverses professionals de mitjans públics i privats del territori de Lleida a través de dos tallers de televisió enfocats a escolars de la ciutat de Lleida i que va tenir lloc a l’Auditori Enric Granados- organitzat pel CPC Lleida.

   

  El jurat de la XXXIV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ha fet públics avui els finalistes a les diferents categories d’aquesta convocatòria, els guanyadors de les quals es donaran a conèixer divendres, 26 de novembre, en una gala presentada per l’actor Eloi Isern, que tindrà lloc al Pati del Castell de Torredembarra i serà retransmesa per TAC12 i Ona La Torre.

  Hi poden participar nens i nenes fins a sisè primària amb dibuixos que combinin la temàtica nadalenca amb el món del periodisme.

  El guanyador podrà elegir llibres per valor de 50 euros a la Llibreria 22 de Girona.