• Es lliura el 3r premi Josep Maria Planes amb l'objectiu d'esdevenir el Pulitzer català del periodisme d'investigació

  12 juny, 2015
  El periodista lleidatà Felip Solé va rebre ahir al vespre, a Manresa, el premi Josep Maria Planes pel seu documental "Perseguits i salvats. Camins de nit i boira", sobre les expedicions dels jueus durant la Segona Guerra Mundial.
  El premiat (a l'esquerra) acompanyat de Joan Badia i Gonçal Mazcuñán
  El premiat (a l'esquerra) acompanyat de Joan Badia i Gonçal Mazcuñán

  L'acte de lliurament del tercer premi Josep Maria Planes va celebrar-se ahir al vepre, a la sala d'actes del Casino, de Manresa. El jurat del premi també va fer una menció especial al treball "Castor: la bombolla sísmica", del qual és autor el periodista ebrenc Jordi Marsal. En el seu nom, va llegir un text la periodista Irene Ramentol, membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils, promotor del treball.

  Felip Solé va agrair en el seu parlament el guardó i va explicar el procés de concepció i elaboració del reportatge, al llarg del qual "ens vam adonar que sabíem molt poca cosa del pas de jueus per Catalunya, de com havien estat tractats etc". El treball desmunta per primera vegada la tesi oficial segons la qual el franquisme va ajudar la comunitat jueva. El seu treball ha estat impulsat per la Diputació de Lleida i coproduït per Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local.

  Joan Badia, president de la Fundació Independència i Progrés, va recordar l'objectiu del premi, que és reconèixer la tasca investigadora dels periodistes, "una de les bases per aconseguir una democràcia més justa", i va explicar que enguany el guardó ha fet un pas més, i és que amb la incorporació del Col·legi de Periodistes a l'organització, amb la qual cosa "s'ha donat un abast nacional al premi. Ha estat l'inici d'un camí que portarà a ampliar i consolidar la seva projecció".

  Gonçal Mazcuñán va afirmar que el CPC ha entomat l'organització "amb responsabilitat i ganes de treballar, perquè es premia una actitud i una manera de fer periodisme molt necessària a la nostra societat". Al seu entendre el premi ha fet un primer pas per obtenir més ressò nacional i per esdevenir el Pulitzer català del periodisme d'investigació. Mazcuñán va recordar que les demarcacions del Col·legi han participat activament en el procés de selecció, amb comissions territorials que han fet propostes molt valuoses, i que el jurat ha valorat de manera molt especial. També va anunciar que la Universitat Central de Catalunya treballa en un projecte d'investigació per elaborar una mostra itinerant sobre Josep Maria Planes.

  Els membres de jurat d'enguany han estat Josep Maria Tresserras, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Llúcia Oliva, Teresa Carreras, Jordi Finestres i Gonçal Mazcuñán, i Joan Badia com a secretari. En el veredicte, el jurat ha remarcat la quantitat i qualitat dels treballs seleccionats, elaborats per periodistes "dignes continuadors de la tasca de Josep Maria Planes, cosa que indica la riquera i vitalitat d'aquest tipus de periodisme, tan necessari a dia d'avui".

  Durant el lliurament, al qual van asssitir-hi Villatoro, Carreras, Oliva i Finestres, també va intervenir Ramon Jounou, autor de l'escultura amb què es premia el guardonat, que va explicar el simbolisme de l'obra.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.