• Inaugurada l'exposició de Manel Fontdevila, ninotaire compromès amb l'ètica i amb l'estètica

  5 febrer, 2015
  D'esquerra a dreta, Gonçal Mazcuñán, Manel Fontdevila i Jaume Capdevila, Kap
  D'esquerra a dreta, Gonçal Mazcuñán, Manel Fontdevila i Jaume Capdevila, Kap

  Manel Fontdevila va inaugurar el passat 5 de febrer, l'exposició d'acudits "El llapis més esmolat" envoltat d'elogis. Per Fontdevila, el president de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes, Gonçal Mazcuñán, "havia estat el que més s'assemblava al seu primer jefe", i del seu amic ninotaire Jaume Capdevila, Kap, també va manifestar que el Manel havia estat un dels seus primers mestres i que, hores d'ara, ja havia esdevingut una figura fonamental de la història de l'humor gràfic del nostre país.

  Mazcuñán va reconèixer que fer un acudit diari té molt mèrit perquè, alhora, és un article, un titular, una opinió. "El ninotaire és un periodista i, nosaltres, et considerem un bon periodista". En el seu torn de paraula, Kap va reinvidicar la figura del dibuixant com a un dels pocs professionals que s'atreveixen a trencar barreres. Va dir que els ninotaires assumeixen uns compromisos ètics molts importants i que el Manel s'ha guanyat un lloc destacat entre els grans de la tradició satírica del país "pel seu compromís amb l'ètica i amb l'estètica".

  El ninotaire es va referir, sense citar-ho, a la decisió que va prendre Fontdevila i un grup de dibuixants de plegar d'El Jueves l'estiu passat després que l'editorial impedís que es publiqués una portada seva sobre l'abdicació del rei d'Espanya. No és fàcil, va dir, "renunciar al plat de mongetes per l'ètica perquè a final de mes potser no pots ficar res al microones".

  Fontdevila va explicar que, malgrat li costava molt muntar una exposició "perquè visc en el desordre pur", l'ajudava a mirar el treball amb una certa perspectiva. "Emmarcades les coses queden bé. En un calaix no tenen gràcia...". El ninotaire va compartir amb els assistents el seu patiment perquè mai estava segur de la feina que feia, ni tenia la certesa que allò que dibuixava faria riure. En aquest sentit, va fer referència a la seva llarga etapa vincualada al diari Regió7, quan en Mazcuñán n'era director. Al diari va aprendre a dibuixar i treballar per a la gent perquè sortia al carrer i li comentaven l'acudit que havien llegit aquell matí. "M'agrada treballar per a la gent i que m'entenguin a la primera", va dir.

  HORARI DE VISITA

  L'exposició es podrà visitar fins el 31 de març a la seu de la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de dilluns a divendres, de 9.30 a 13.30 i de 18.00 a 20.00 (dijous tarda, tancat) i els dissabtes de 18.00 a 20.00. La mostra ensenya el dibuix original, fet a mà, alguns esborranys i la vinyeta definitiva de vint-i-cinc acudits publicats els darrers mesos a Eldiario.es centrats en el conflicte Catalunya Espanya.
  • Perspectiva de la sala d'exposicions
   Perspectiva de la sala d'exposicions

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.