• La revista “Capçalera” assoleix més de 5.000 consultes des de la seva digitalització

  11 octubre, 2017

  La revista Capçalera del Col·legi de Periodistes, que va ser digitalitzada al juliol d’aquest mateix any, ha rebut una excel·lent xifra de consultes sobrepassant les gairebé 5.000 visites via online. Un dels avantatges més importants de la digitalització és que ha millorat que el contingut de la revista al RACO augmenti les seves visites gràcies als motors de cerca. 

  La revista Capçalera del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha rebut nombroses visites des que va ser digitalitzada, amb la col·laboració de la càtedra REPSOL-URV, pel Centre de Documentació Montserrat Roig. El projecte es va començar a impulsar el 2012 quan la Junta de Govern va decidir aprovar el projecte de "digitalització del fons històric i editorial del Col·legi.

  La digitalització de la revista coincidia amb els 175 números de la publicació del Col·legi, que s'edita des de 1989 i disposa de més de 2.700 articles i reportatges, més de 900 autors i més de 18.000 imatges o pàgines escanejades. Els temes que tracta el contingut de la revista van més enllà de la professió periodística i també incorpora temes al voltant dels mitjans digitals o els gabinets de comunicació. A més, aposta per un format dinàmic, modern i diferent a la resta de les revistes publicades en la mateixa línia i d'entitats similars. La revista es pot trobar als quioscos del centre de Barcelona pel preu de 4 euros, també està oberta a la web del Col·legi de Periodistes per als col·legiats i col·legiades i, a través de RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert), un repositori cooperatiu des del qual es poden consultar revistes científiques, culturals i erudites catalanes.

  Les estadístiques que s'han recollit en el RACO únicament comptabilitzen les consultes que s'han realitzat a la revista i, a més, es poden determinar les consultes per país. Els països estrangers generalment tenen una consulta molt alta i Alemanya, seguida d'Espanya, destaca com el país que més ha consultat la revista des del passat 5 de juliol. També s'han recollit els 30 articles més consultats i, actualment amb 43 consultes es troba en primer lloc l’article “Jaume Calafell i Pifarré” de Josep Cruañas i Tor, una publicació que tracta sobre Jaume Calafell, fotògraf professional en fotoperiodisme i fotografia de retrats del segle XX, des de l’època del franquisme fins a la transició. En segon lloc, amb 32 consultes, el text publicat per Quim Marqués que tracta sobre les retallades que pateixen els investigadors universitaris, que han caigut un 38% en quatre anys. 

  A part de la revista "Capçalera", també es pot consultar els "Annals del Periodisme Català", revista d'anàlisi i reflexions professional que es dedica predominantment a la publicació de nombres monogràfics i que compta amb un total de 79.654 des de 2013.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.