• L’Any Planes comença amb un homenatge al periodisme arriscat i valent

  3 juny, 2016
  L’Ajuntament de Manresa va acollir ahir l’acte inaugural de l’Any Planes, un calendari d’activitats promogut per reinvidicar la seva obra. La periodista Anna Teixidor va recollir el guardó del IV Premi Planes pel documental "A la recerca del paradís".
  Els premiats amb autoritats i la Comissió Any Planes
  Els premiats amb autoritats i la Comissió Any Planes

  Josep Maria Planes va ser un periodista excepcional. Considerat el pioner del periodisme d’investigació a Catalunya, va ser assassinat als 29 anys pels terroristes de la FAI per haver exercit un ferm compromís amb el seu ofici. Ahir al vespre, al saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa, va començar la celebració d’un any dedicat a recuperar i difondre la seva obra, i ho va fer de la millor manera possible: amb un acte multitudinari i amb un homenatge al periodisme arriscat i valent.

  L’editor i advocat Quim Torra i Pla, expresident d’Òmnium Cultural, va pronunciar una conferència sobre “Josep Maria Planes i el món periodístic dels anys trenta”. Va recordar la figura del periodista manresà emmarcada per una generació que havia fet possible que, per exemple, en un dia qualsevol, al diari La Publicitat hi coincidissin articles signats per Pla, Xammar, Sagarra, Fabra o Rovira i Virgili.

  L’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va ser l’encarregat de lliurar el IV Premi Josep M. Planes a l’equip del documental “A la recerca del paradís”, sobre el viatge de combatents de l’estat per afegir-se a la Jihad. Va ser emès el febrer de 2015 a l’espai “30 Minuts” de TV3 i en són autors la periodista Anna Teixidor, l’operador de càmera Marc Faro, el realitzador Lluís Montserrat i la productora Jèssica Muntaner. El premi és convocat per la Fundació Independència i Progrés i la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya. El jurat del premi ha estat format per Joan Manuel Tresserras, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Teresa Carreras, Jordi Finestres, Enric Badia i Joan Badia, com a secretari.

  En el seu torn d’intervenció, el president de la Demarcació de la Catalunya central del Col·legi de Periodistes, Enric Badia, va fer una defensa de la necessitat, avui també, del periodisme coratjós i tenaç com el que practicava Planes. Badia va il·lustrar el seu parlament amb textos de Planes carregats d’ironia però de plena vigència, com els que parlen de la “ignorància enciclopèdica” dels periodistes, en el sentit que “no són experts en res però poden parlar de qualsevol cosa”.

  La Comissió Any Planes és formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l’Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf de Planes) i Jordi Sardans (historiador). A l'acte hi va assistir el vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Marc Vidal.

  • La periodista Anna Teixidor
   La periodista Anna Teixidor
  • de TV3
   de TV3
  • El president de la Demarcació Catalunya Central (esquerra) i l'alcalde de Manresa
   El president de la Demarcació Catalunya Central (esquerra) i l'alcalde de Manresa
  • Aspecte del saló de sessions
   Aspecte del saló de sessions
  • Moment en què el secretari del jurat va llegir el veredicte del IV Premi Josep M. Planes
   Moment en què el secretari del jurat va llegir el veredicte del IV Premi Josep M. Planes
  • Quim Torra va parlar de Planes i del periodisme dels anys trenta
   Quim Torra va parlar de Planes i del periodisme dels anys trenta

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.