• Montserrat Carulla: "Per a mi la guerra va començar el 1939, quan es va acabar"

  25 febrer, 2015
  La popular actriu va participar ahir al vespre a la nova sessió del cicle "Pessics de Vida", a Manresa. Carulla va parlar de la Guerra Civil, de la seva joventut, del teatre i del país en una conversa conduïda per la periodista Pilar Goñi.

  Montserrat Carulla era una nena quan va esclatar la Guerra Civil. Vivia amb la seva família a Sant Feliu de Codines i gràcies al seu pare, que treballava com a xofer per a la República, no va passar gana. "Per a mi, la Guerra Civil va començar el 1939, quan es va acabar". El seu pare va ser detingut i empresonat al camp d'Argelers, primer, i a la Model, després. La seva mare va agafar l'àvia i els tres fills i se'n va tornar a Barcelona a treballar en una porteria. Recorda un dia que va arribar a casa i li va dir la seva mare que pugés al terrat, que hi trobaria una persona. Ella va creure i va trobar-hi un home sec, bronzejat, vestit amb camisa blanca i pantaló fosc, arrepenjat a la paret. "Em va dir: 'No em reconeixes? Sóc el papa!'". Per a Carulla aquella persona no s'assemblava gens al pare carinyós i juganer que recordava. "Era un ésser diferent. Li havien pres l'ànima".

  Aquest va ser un dels moments personals que Montserrat Carulla va compartir ahir al vespre durant la conversa que va mantenir amb la periodista i directora del Grup Taelus, Pilar Goñi, dins el cicle "Pessics de Vida". Aquest capítol familiar ha fet que Montserrat Carulla hagi esdevingut una ferma defensora de la independència de Catalunya. "Sóc independentista per tots els exiliats i per totes les persones que va matar Franco", va dir. Va assegurar que, malgrat que el seu pare parlava poc de la guerra i sempre li deia que el soldat vençut ha de callar, "crec que estaria molt content de tot el que faig".

  Quaranta anys sense treballar a Madrid

  L'actriu va repassar la seva carrera professional i va assegurar que fer teatre li ha donat molta felicitat. Va recordar, amb amargor, els quaranta anys durant els quals no va poder treballar a Madrid per una inclemència meterològica. El mal temps va obligar a suspendre l'última escena de la pel·lícula "Surcos". Li van demanar que es quedés a Madrid fins que millorés el temps, però ella tenia obligacions laborals a Barcelona i va marxar. Va demanar que li paguessin les despeses de viatge i que tornaria a Madrid el dia que fes falta, però s'hi van negar i ella no hi va anar. Aquest fet es va fer constar a la seva fitxa del sindicat vertical. Va ser un taca negra que no va esborrar fins que Pilar Miró la va tornar a cridar dècades després.

  Jubilada però amb plans de futur

  Carulla també va parlar del seu matrimoni amb Felip Peña i com la decisió de separar-se, en uns temps que era de tot inusual, li va portar molts maldecaps: es va quedar amb els seus tres fills i sense feina. Es va mostrar satifeta d'haver recuperat, anys deprés, la relació amb el seu exmarit. "Ens avenim més com a divorciats", va dir.

  Carulla té clar que s'ha jubilat perquè vol marxar amb dignitat dels escenaris i va expressar la seva satisfacció per la carrera teatral dels seus fills Vicky i Roger i del seu nét Aleix. L'actriu va concretar que es retira dels escenaris però que prepara una gira de lectura de textos per Catalunya.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.