• Silenciar per reconstruir la història de Rússia

  13 juny, 2022

  L'organització russa International Memorial encarregada de documentar la història de les persones empresonades als gulags ha estat obligada a tancar. No et perdis la conversa entre Alexandra Polivanova, exmembre de la junta directiva d'International Memorial i Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, escriptor i periodista, el pròxim dijous 16 de juny a les 18.30 h, a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes. L'acte el clourà la Consellera del Departament de Justícia i Presidenta del Memorial Democràtic, Lourdes Ciuró i Buldó. Cal inscripció. 

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya i Memorial Democràtic organitzen una conversa entre Alexandra Polivanova, exmembre de la junta directiva d'International Memorial i Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, escriptor i periodista. L'organització russa era una de les organitzacions a favor dels drets humans més antigues, però recentment ha estat tancada per ordre del tribunal suprem rus. Coneixerem com l'actual govern de Rússia està intentant controlar la narrativa de la Unió Soviètica el pròxim dijous 16 de juny a les 18.30 h, a la seu de Barcelona del Col·legi. 

  L'International Memorial s'ha encarregat de preservar la memòria històrica d'uns 20 milions de persones empresonades als gulags de la URSS entre els anys 1929 i 1953. La seva fundació l'any 1989 va convertir-se en un símbol d'obertura de l'URSS amb l'objectiu de treure a la llum un dels moments més dolorosos de la història russa, on la mort i els treballs forçats abundaven. La majoria de camps de concentració i de repressió del règim soviètic se situaven a Sibèria per castigar criminals, camperols amb grans explotacions o intel·lectuals dissidents. 

  Lenin va implantar els gulags després de la Revolució Russa, però va ser durant els anys 30 sota les ordres de Joseph Stalin quan es va arribar al pic de repressions. Ara la política de Putin vol silenciar-ho i reconstruir la història de dalt a baix. L'International Memorial ha estat liquidat per no complir les lleis dels "agents estrangers" i no haver etiquetat unes publicacions a les xarxes socials amb la condició especial d'"agent estranger". 

  Alexandra Polivanova

  Nascuda a Moscou, va estudiar literatura i història nòrdica i russa i psicologia social a Rússia, Suècia i els EEUU. Actualment s’encarrega dels programes educatius vinculats al Memorial Society de Moscou i és la cap del projecte d’investigació i educació de memòria “Moscou. Una topografia del terror”. També és autora i directora de projectes de teatre documental. Des de l’any 2022 és la presidenta de la junta directiva de la Xarxa de Societats Commemoratives de Rússia.

  INSCRIPCIONS

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.