• Manel Fontdevila defensa al Col·legi de Periodistes de Catalunya la independència de les publicacions satíriques

  19 juny, 2014
  El ninotaire manresà explica a la seu de la Demarcació de la Catalunya Central les decisions que van forçar la seva sortida de la revista El Jueves i com paeix haver deixat una feina de 20 anys per mantenir les seves idees
  Gonçal Mazcuñán s'adreça a Manel Fontdevila/Foto: Salvador Redó
  Gonçal Mazcuñán s'adreça a Manel Fontdevila/Foto: Salvador Redó

  Després d’aconseguir 15.000 descàrregues de la publicació ‘Orgullo y Satisfacción’ en menys de 8 hores, el ninotaire Manel Fontdevila va explicar la seva particular muntanya russa de les últimes setmanes a una quaratena de persones que ahir es van trobar a la seu de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Manresa. Fontdevila els va explicar les vicissituds del comiat de la revista El Jueves després de 20 anys i com afronta aquesta nova etapa.

  De moment, el ninotaire manresà té clar que prefereix no haver de tornar a treballar per a un editor, el qual només estigui interessat en les xifres de vendes, i reconeix que la bona resposta a la publicació que ha fet amb els companys, que com ell, van deixar El Jueves, l’anima i el satisfà.

  El ninotaire manresà va defensar que les publicacions satíriques han de ser independents i va recordar que El Jueves va funcionar quan era propietat de “dos dibuixants”, José Luis Martín i Òscar Nebreda. Això sí, de moment, no aclareix quin serà el proper pas que faran: “dilluns en parlarem”, assegura.

  Fontdevila va recordar com va anar la successió de fets que va acabar amb la seva sortida de El Jueves junt amb 8 companys més. Sobre la portada que no va arribar al quiosc, en la que Joan Carles I passava al seu fill Felip una corona plena de fems, va explicar que “pensàvem que havia quedat fluixa per a l’ocasió que era” i va recordar que acudits molt similars van aparèixer a La Vanguardia, El Periódico, la revista Time i “fins i tot a Libertad Digital”.

  També va mostrar la seva preocupació perquè “algú ha vist que la censura, millor des de dintre”. I és que al 2007, Fontdevila va veure com una portada sobre el xec bebé amb els avui ja reis, el va portar davant del jutge i les revistes es van retirar un cop ja estaven al quiosc. Ara, en canvi, “ha estat l’editor que ha pres la decisió i ha estat superefectiu” perquè desde l’abdicació del rei -explica- la monarquia no ha sortit a la portada de cap dels tres números que s’han publicat de El Jueves. Amb tot el viscut, Fontdevila reflexiona: “potser el futur és fer un pas enrere, no tenir tantes necessitats, i fer el que vols fer”.

  El president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Manresa, Gonçal Mazcuñán, va destacar de Fontdevila que “travessa la barricada i, en moments com l’actual, el seu exemple és un gest valent i molt honest”.

  • Una quarantena de persones van escoltar Manel Fontdevila a Manresa / Foto: Salvador Redó
   Una quarantena de persones van escoltar Manel Fontdevila a Manresa / Foto: Salvador Redó
  • El col·legiat Joan Piqué i Gonçal Mazcuñán parlant amb Fontdevila / Foto: Salvador Redó
   El col·legiat Joan Piqué i Gonçal Mazcuñán parlant amb Fontdevila / Foto: Salvador Redó

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.