• Declaració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de la Informació

  2 novembre, 2021

  El Consell de la Informació de Catalunya (CIC), organisme independent encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, i el Col·legi de Periodistes de Catalunya volen compartir unes consideracions amb la ciutadania arran de la decisió del Govern de la Generalitat de retirar l'acreditació a Xavier Rius Tejedor, director del digital e-notícies.

  El Govern fa referència a la intervenció del periodista en l'última roda de premsa del Govern posterior al Consell Executiu. El periodista va formular la següent pregunta a la portaveu del Govern: "Vostè s'imagina que jo li digués ara que m'agradaria que me la xuclés, o que me la xuclés un menor?", inquirint així sobre el posicionament del Govern respecte a un gag -finalment no emès- del programa satíric Bricoheroes de TV3, on els seus presentadors suggerien una fel·lació per part de la reina Letizia i d'una de les seves filles, les infantes Leonor i Sofia.

  El Govern, en la seva notificació, considera que les paraules del director de e-notícies "degraden la relació entre institucions i ciutadania" i "el rol d'intermediació dels mitjans". I assegura que "com a Govern no estem disposats a tolerar la manca de respecte constant a la institució, als representants públics, als treballadors i a la resta de companys periodistes".

  Com a Consell ens sentim en la necessitat de recordar que el Codi Deontològic estableix que els periodistes no han d'emprar expressions vexatòries que afectin la dignitat de les persones. En aquest sentit, el Criteri 9 estableix que “les persones han de ser tractades amb respecte i dignitat (...) i cal evitar les intromissions innecessàries i les especulacions gratuïtes sobre els seus sentiments i circumstàncies” El Codi insisteix, també, en la necessitat de no “danyar de forma injustificada la dignitat de les persones de paraula”. Per la seva part, el Criteri 6 afirma que el periodista té el deure de defensar el dret a la informació, però recórrer “a l'assetjament intimidador i persistent és una pràctica reprovable".

  A més de vetllar pel compliment del Codi Deontològic, el Consell de la Informació de Catalunya també és una entitat d'autoregulació amb facultats d'intervenció i mediació entre els mitjans i les persones o institucions que se senten afectades per la seva tasca. En conseqüència, el CIC s'ofereix a fer de mitjancer en el futur en casos com el que ara ens ocupa, per tal de garantir el dret a la informació dels ciutadans i el deure a les bones pràctiques deontològiques per part dels periodistes.

  El CIC i el CPC consideren que la retirada de l’acreditació de premsa a un periodista és una mesura greu i transcendent que pot afectar a la llibertat d’informació i a l’exercici independent i crític del periodisme. Per tant, considerem que d'ara endavant s’han d’activar totes les garanties democràtiques perquè mai una decisió com aquesta pugui coartar el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç i plural.

  3 Comentaris

  1. Isidor Ramos Rosell
   El Consell ha intervingut d'alguna manera arran dels fets que han desencadenat aquesta informació? És acceptable un gag com l'esmentat? El Govern ha reaccionat amb contundència davant la malèvola pregunta d'en Xavier Rius, però no deixa de ser una reacció a una reacció d'un lamentable gag que informativament no aporta res, és groller, sexista i totalment inapropiat en un mitjà de comunicació públic. Suggereixo que el Consell es pronunciï sobre el rovell de l'ou del problema i oblidar-nos dels esquitxos.
  2. Alfredo Alvarez Perez- Colegiado Nº 92216
   Claro que es una vergüenza qque le retiren la acreditación a Xavier Rius pero es igual de lamentable que el CIC y el CPC no reaccionen así ante las mentiras en calles que ayuntamientos de toda Cataluña ponen, en pantallas de información,recomendaciones a profesores sobre denunciar a los que dan sus clases en español, actuaciones en el parlament boicoteando la libertad de diputados opositores, poniendo en comunicados falsedades que nos rediculizan ante el mundo como que Aragones es el 132 presidente de la Generalitat cuando es el noveno , luchando por la memoria democratica sólo contra miembros de la dictadura franquista y no contra otros asesinos de la república pre franquista...y podría seguir cientos de temas. Si el CIC y el CPC han callado no es de estrañar que esos que se creen dueños de la verdad , actuen como actuan.
  3. Maria Montserrat Puig Mollet
   Bé, pel Consell de la Informaciò. Però els manca la mirada de gènere

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.