• Descobreix les últimes novetats del Centre de Documentació Montserrat Roig

    21 març, 2024

    Cada mes arriben nous títols literaris i recursos periodístics al Centre de Documentació Montserrat Roig, que amb més de 8.000 títols, continua ampliant la seva biblioteca i consolidant-se com un dels fons de documentació de periodisme i comunicació més importants de Catalunya.

    Autor:
    Christin Hume
    Font:
    Unsplash

    En aquest recull trobaràs les últimes novetats que han arribat i explorar diferents àrees de la comunicació, des d’investigacions acadèmiques fins a la literatura contemporània, el periodisme literari, la història, el feminisme, la cultura i molt més. A més, cada estació, el Centre de Documentació compila una llista exhaustiva amb les darreres incorporacions, permetent-te mantenir-te al dia amb les novetats més rellevants. Recupera totes les novetats d’hivern i segueix les novetats de primavera.

    El Centre de Documentació posa a la disposició de tots els col·legiats i col·legiades el servei de préstec dels més de 8.000 títols de temàtica professional de què disposa. Aquest servei es pot sol·licitar presencialment, al Centre de Documentació, o fent la reserva en línia a través d'aquest catàleg per passar a recollir-lo posteriorment. Cada col·legiat/da pot demanar un màxim de 5 documents durant vint-i-un dies naturals, amb opció de pròrroga. Pots posar-te en contacte amb el Centre a través de: documentacio@periodistes.cat

    Últimes novetats:

    Jóvenes: crónicas de larga distancia de la revista 5W

    Poden canviar les persones joves el món que altres generacions no van canviar? Quina és la seva relació amb les xarxes socials i la salut mental? Com sobreviuen a la precarietat?

    La joventut conté les infinites paradoxes del temps escàs. És l'epítom de la força i alhora de la fragilitat. Genera tanta enveja com menyspreu. És el bol sagrat on dipositar les esperances i l'abocador al qual llençar les culpes. Se la critica pel mateix que fascina: la seva immaduresa. En aquesta revista, signada per una trentena de periodistes, fotoperiodistes i poetes, es viatja a Tailàndia per saber com les noves generacions van posar en joc la monarquia, es reflexiona sobre l'emergència climàtica i sobre el futbol, s’explora la relació perniciosa entre joventut i nacionalisme als Estats Units, i es fixen en les dones que desafien el règim iranià, descobrint l'èxit de la cirurgia estètica entre les persones joves i mirant al futur a través del continent africà. Tot això en un volum de més de 250 pàgines a tot color, amb cròniques, fotografies, assajos, entrevistes i fins i tot poemes.

    Síria, els rostres de la revolució: històries de resistència civil al cor de l’Orient Mitjà d’Oriol Andrés Gallart (col·legiat)

    L’onada d’esperança que va recórrer diferents països àrabs el 2011 va arribar també a Síria, on grups d’homes i dones van plantar cara al règim d’al-Assad amb protestes no-violentes. La resposta del govern a les revoltes pacífiques va ser estendre el terror entre la ciutadania. Esclafar-la. S’hi van esmerçar a fons, fins a devastar el país.

    A mesura que avançava la guerra civil sorgien més grups armats per silenciar la revolució i prendre amb el control de ciutats i regions. Molts dels protagonistes d’aquelles revoltes pacífiques van ser assassinats, van abandonar el seu territori o van desaparèixer, devorats per la pinça que conformaven el règim i els gihadistes, entre els quals, Estat Islàmic. Aquest treball periodístic de l’Oriol Andrés, periodista que va viure al Líban durant sis anys treballant per TV3, La Directa o Cadena Ser entre altres mitjans, posa en valor la riquesa d’aquest moviment no-violent.

    Intocables: quan el poder es transforma en abús d’Albert Llimós Bifet (col·legiat)

    A tots els abusadors els coneixem. No s'amaguen. Els tenim al nostre voltant. A vegades són els més divertits. D'altres, els més amables. Sovint els més brillants. Sempre poderosos. Al llarg dels darrers sis anys, Albert Llimós ha participat en reportatges d'investigació sobre assetjament, abusos sexuals i de poder. En destaquen els casos de l’exmossèn de Vilobí d'Onyar, l'Aula de Teatre de Lleida, l'Institut del Teatre o el cas Benaiges. Al llarg d'aquests anys ha canviat la mirada del periodista, però també de la societat envers aquests temes. En aquest llibre acompanyarem el periodista que és el fil conductor del relat d'aquestes pàgines. És la peça, a vegades invisible, a vegades palpable, que connecta cadascuna de les històries; algunes de les víctimes i es parlarà directament amb assetjadors.

    La radio puesta de Javier Montes

    Realment, el vídeo va matar a l'estrella de la ràdio, com sentenciava la cançó dels Buggles? No, simplement la va desplaçar a un altre lloc. Aquest llibre reivindica la ràdio com a companya, com a font d'inspiració, com a finestra al món que combina l’íntim i l'universal. La ràdio que posem cada matí per aterrar en la realitat mentre preparem el cafè; la ràdio que va ser l'únic contacte amb l'exterior d'Ana Frank i la seva família mentre romangueren ocults; la ràdio que Walter Benjamin va entreveure com a pàtria comuna imaginària, feta de multitud de veus i silencis... Un llibre ideal per llegir aquest 2024, coincidint amb el centenari de la ràdio.

    Pasiones públicas, emociones privadas: escritos periodísticos de Charles Dickens de Dolores Payás

    Charles Dickens va ser periodista abans que novel·lista, i el seu èxit com a escriptor de ficció mai el va apartar d'una tasca que adorava. Des que, sent adolescent, es va iniciar com a reporter parlamentari, va publicar més de quatre-cents articles a la premsa, va fundar i editar dos setmanaris i va cultivar els gèneres més diversos: la sàtira i la farsa, el melodrama i l'estampa costumista, l'opinió i l'assaig breu. Amb diversos articles inèdits en castellà, aquesta cuidada selecció, traduïda i comentada per Dolores Payàs, pretén apropar al lector contemporani el colossal llegat periodístic de Dickens, poc conegut en l'àmbit hispanoparlant.

    L’aire de les coses: l’Espinàs que va néixer el dia que va morir de Pep Antoni Roig

    Aquest llibre és la trobada entre un mort i un viu. El mort és l’escriptor Josep Maria Espinàs i el viu un altre Josep Maria, però que es diu Pep i és seixanta anys més jove. El primer va morir el 5 de febrer del 2023 després d’una rica i llarga carrera literària, mentre que el segon, aquell vespre, va escriure un obituari a la premsa digital confessant no haver llegit gairebé res d’aquell home de la pipa que coneixia, això sí, per ser l’autor del Cant del Barça, fundar els Setze Jutges i publicar durant quatre dècades un article diari a la premsa.

    L’aire de les coses narra el descobriment d’un escriptor tan reconegut i únic com poc llegit per les noves generacions. Pep Antoni Roig es rebel·la contra aquest greuge, i a través d’una immersió als prop de cent llibres i milers d’articles publicats per l’Espinàs, es troba de cara amb una lectura que el transformarà, l’ajudarà a entendre’s a ell mateix i crearà també un diàleg permanent entre la Catalunya d’ahir i la d’avui.

    Shum: el dibuixant de les mans trencades de Jaume Capdevila KAP (col·legiat)

    En Jaume Capdevila, en Kap, milita en l’humor gràfic des de dues trinxeres: una és la de l’estudi i la vetlla per la conservació del patrimoni a través de la divulgació en publicacions, conferències i exposicions; l’altra és la del ninotaire que se serveix dels dibuixos per expressar les seves opinions. En aquest llibre ens presenta una biografia d’Alfons Vila i Franquesa, Shum, dibuixant satíric del temps de la República i també sindicalista, anarquista, víctima accidental d’una explosió, cap de turc, pres polític i, finalment, artista a l’exili. Una obra que és també un assaig documentadíssim, estructurat amb precisió, que reivindica un concepte que no hauria de passar mai de moda: l’artista implicat i crític amb la seva època. I ho fa, com ha de ser, des del compromís més sincer.

    Nuevo libro del estilo urgente de l’Agència EFE

    “La imparcialitat, l’exactitud, la carència de tendenciositat i l’honestedat són principis ineludibles per aconseguir una informació objectiva i rigorosa en qualsevol dels suports”. Això és part del codi ètic de l’Agència EFE recollit en el Nou llibre de l’estil urgent. En un món en constant evolució, especialment en el terreny informatiu, és un principi inamovible que aquesta empresa pública respecta i fomenta.

    Com combatre l’edatisme vers les persones grans: de la teoria a la pràctica de l’Ajuntament de Barcelona, Departament de Promoció de les Persones Grans.

    L’Associació SomSeniors, amb la col·laboració del Departament de Promoció de les Persones Grans, ha elaborat aquest document amb informació teoricopràctica i recomanacions per combatre l’edatisme vers les persones grans. SomSeniors és una associació sense ànim de lucre que va néixer amb la finalitat de combatre la discriminació associada a les persones de més de 65 anys. Es fonamenta en la necessitat d’un canvi de paradigma i vol considerar les persones grans no des de les pèrdues i limitacions, sinó des de les oportunitats de desenvolupament personal en una societat més inclusiva.

    Manual de supervivència d’una dona soltera d’Alfred Picó (col·legiat)

    Què passaria si després de deu anys el teu xicot t’envia a pastar fang durant un sopar romàntic? La tragèdia arriba el dia abans de Cap d'Any. Entre llàgrimes, raïm i campanades, els amics de la nostra protagonista l'animen amb un repte: "Tens 365 dies per trobar parella". I ella l'accepta. Passant per totes les fases del dol després d'una ruptura traumàtica, anirà enllaçant possibles candidats en unes anècdotes divertidíssimes, totes inspirades en fets reals.

    Manual de supervivència d'una dona soltera és una comèdia femenina i feminista sobre què significa ser dona soltera avui dia. Trobar una parella "normal" es pot convertir en un esport de risc. Una visió tragicòmica del món de les cites, les relacions sentimentals i els curiosos personatges (homes i dones) que ens podem trobar a la jungla amorosa del segle XXI.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.