• Mor la periodista i professora María Amparo Tuñón San Martín

    1 abril, 2022

    La periodista i catedràtica de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, Amparo Tuñón San Martín, va morir ahir a Pamplona, a la Clínica Universitària, després d’haver-li detectat feia uns pocs dies una cruel malaltia. 

    La periodista i catedràtica de la Facultat de Periodisme de la Universitat Autònoma de Barcelona, Amparo Tuñón San Martín, va morir ahir a Pamplona, a la Clínica Universitària, després d’haver-li detectat feia uns pocs dies una cruel malaltia. Font: UNED-Tudela

    La periodista Maria Amparo Tuñón va estudiar la carrera a la Universitat de Navarra. El primer treball el va desenvolupar al Diario de Navarra. Posteriorment, va formar part de la redacció del setmanari Meridiano y del diari Mundo, a Barcelona.

    El seu compromís professional i polític la va portar a dirigir, a la dècada del 1970, Alternativas y Monthly Review, en les quals va incloure articles de Joaquim Jordà, Albert Recio, Vidal Villa i de nombrosos activistes espanyols i llatinoamericans. Va ser professora i catedràtica de Periodisme Cultural a la Universitat Autònoma de Barcelona, on es va doctorar amb una tesi sobre les “Connotacions culturals de la premsa d'elit”. Al tribunal hi van participar José Vidal Beneyto y José Manuel Pérez Tornero, actual president de la Corporació de Ràdio i Televisió Espanyola.

    Periodisme i cultura van estar estretament unides en la seva visió i anàlisis. Es va especialitzar en el naixement i l’ocàs dels mites. Arran d’un dels darrers cursos que va impartir a la UNED del seu  poble, Tudela, un cop jubilada, sobre aquest tema, “Mites, seducció i postmodernitat”, va dir que els mitjans de comunicació “s’han convertit en  una mena de religió invisible, que els seguim com a fidels”.

    La postmodernitat, el canvi cultural, que arrenca a la dècada del 60, no es pot entendre, segons Amparo Tuñón, sense la influència dels mitjans  que enlairen o destrueixen els mites, com va esdevenir amb Marilyn Monroe o Diana de Gal·les, icones de feminitat. En una societat sense valors, afegia, darrere del mirall, aquestes ànimes ferides representen els estereotips de la bellesa, el glamur, la sensualitat..., però en el fons es tracta de dones vulnerables, soles, malaltes, infelices, que no trobaran el seu lloc al món fins després de la mort; com a la caverna de Plató, vivim en un món d’ombres, cada cop més fosques i punyents, a les que denominem realitat.

    La periodista i catedràtica Tuñón ha realitzat aportacions notables sobre el periodisme cultural i la literatura. A part de la seva producció periodística, va publicar diversos articles sobre la sida com factor noticiable en la construcció de l’esdeveniment cultural, les tendències periodístiques i el feminisme de primera època.

    1 Comentari

    1. Marisa Olivera Torres
      Periodista boníssima, però, a més, fantàstica persona, inoblidable

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.