• Un aniversari pensat per reflexionar

    14 setembre, 2012
    La commemoració dels vint-i-cinc anys del Col·legi de Periodistes ve acompanyada d’un ambiciós cicle de conferències amb personalitats de renom tant nacional com internacional. L’objectiu del cicle – que porta per títol futur– és reflexionar sobre cap a on va la professió, atrapada a dues bandes per un canvi de paradigma i una crisi econòmica.

    Per commemorar el seu vint-i-cinquè aniversari, el Col·legi de Periodistes ha programat pels col·legiats i per la professió en general un paquet d’iniciatives que inclouen un seguit de conferències que pivoten sobre l’estat de la professió. Paral·lelament a aquesta
    oferta centrada en la reflexió, el Col·legi segueix oferint noves eines – com és el cas de Wikidiario– perquè els col·legiats, sobretot aquells que es troben a l’atur, puguin donar una major visibilitat al seu treball.


    Bona part del paquet d’iniciatives que es portaran a terme al llarg d’aquest 2012 van donar-se a conèixer, el passat 20 d’abril, en un acte presidit pel degà del Col·legi, Josep Maria Martí, i va comptar amb la presència del membre de la Junta Xavier Mas de Xaxàs i de Jesús Arroyo, director de Comunicació de l’Obra Social de ”La Caixa”. En l’acte, es va donar a conèixer el cicle de conferències que, sota el nom “Futur” (http://futur.periodistes.org), tindran lloc entre abril i novembre a l’auditori del Caixa Fòrum, centre cultural que enguany també està d’aniversari, ja que celebra deus anys d’existència.


    Tal com el seu nom indica, les conferències del cicle –que inclouen la presència de personalitats del periodisme tant nacional com internacional– tenen com a objectiu reflexionar sobre el futur d’una professió que es troba enmig d’un canvi de paradigma i d’una crisi econòmica. Destinades a periodistes i estudiants de comunicació i periodisme de les diferents universitats catalanes, el cicle aborda els diferents àmbits d’acció professionals. Per això s’hi tracten matèries com les noves tecnologies, l’ètica o la precarietat, entre altres. Les conferències, que compten amb el suport d’Asisa i ”La Caixa”, s’han programat amb una periodicitat mensual i permetran el debat entre els assistents.

    Per aconseguir aquests objectius, es compta amb la participació d’experts de vàlua contrastada com David Klatell (Columbia University), Samir Aita (Le Monde Diplomatique), Bernardo Díaz Nosty (Universitat de Màlaga), Cilla Benkö (Sveriges Radio), i Arianna Huffington (The Huffington Post), aquesta última encara pendent de confirmació.

    A l’acte també es va presentar una altra de les iniciatives estrella d’aquest aniversari com és l’ambiciosa cronologia virtual de la història del Col·legi (http://cronologia.periodistes.org/). En aquest web s’hi poden trobar des de documents històrics com un àudio dels Sopars de Ràdio Barcelona del 1985, en què Carles Sentís defensava la creació del Col·legi, un vídeo sobre com es promocionava el Centre Internacional de Premsa el 1988, tots els articles dels periodistes premiats amb el Premi Ferrer Eguizábal o alguns dels discursos dels guardonats amb el Premi Internacional de periodisme Manuel Vázquez Montalbán.

    Però lluny de ser un web tancat, aquest vol ser una cronologia viva que s’ha creat amb la voluntat de mantenir un arxiu documental del Col·legi. És per això que, més enllà de l’exposició, aquest s’anirà ampliant a poc a poc i espera comptar amb l’ajuda de tots els
    que vulguin col·laborar enviant-hi fotografies o suggeriments. Els que vulguin ampliar la cronologia poden fer-ho a l’adreça electrònica expoperiodistes@periodistes.org.

    Un cop finalitzada la presentació del cicle i de la cronologia digital, també es va inaugurar una exposició física, “Periodistes, 25 anys construint el Col·legi”, de tota aquesta cronologia recopilada.

    La mostra formada per 12 plafons i amb unes 180 fotografies està plante- jada com un recorregut gràfic on s’ob serven diferents instantànies que expliquen l’evolució de la professió des de mitjans dels anys vuitanta, quan el Col·legi de Periodistes va prendre el relleu de l’Associació de la Premsa de Barcelona. L’exposició recorda fites claus com la redacció del Codi deontològic el 1992, la creació del Consell de la Informació el 1996, la lluita contra la precarietat laboral, la defensa de la independència dels mitjans públics, el premi Ofici de Periodista, etc. A part de les fotos, també compta amb diferents pantalles on es pot consultar la cronologia digital.

    La mostra pren el relleu de l’ex posició que a inici d’any va organitzar el Col·legi i que se centrava en l’evolució de la professió al llarg del darrer quart de segle. Si bé aquella tractava mes aviat del que havia passat en el periodisme en tot el món i a Catalunya, l’actual està més centrada pròpiament en l’activitat de la institució. L’exposició va durar fins l’1 de juny. A partir d’ara, serà itinerant i anirà a totes i cadascuna de les demarcacions del Col·legi de Periodistes.

    PLATAFORMA DIGITAL

    A més del cicle, de la cronologia i de l’exposició, el Col·legi segueix oferint nous serveis, com el que es va presentar el 4 de maig als col·legiats. Es tracta de la plataforma digital Wikidiario.info d’ús exclusiu per a col·legiats i especialment útil per a aquells que estan inscrits a la borsa de treball del Col·legi i volen donar a conèixer la seva producció.

    Wikidiario és una plataforma sense ànim de lucre que no exerceix cap dret de copyright sobre els continguts, ja que el periodista és propietari exclusiu del material que publica i, per tant, no rep cap compensació econòmica pels textos publicats fins que un tercer no s’interessi a adquirir-lo per a una possible publicació. Wikidiario permet publicar continguts en diferents formats (textos, vídeos a
    través d’un canal de YouTube, àudios i imatges). També disposa d’una àrea dedicada en exclusiva al fotoperiodisme i un altre espai per a blocs.

    Per publicar a Wikidiario, tan sols cal registrar-se a la mateixa plataforma. Aquest registre dóna accés bàsic a la intranet. Per tal de poder publicar-hi, s’ha d’enviar un correu electrònic a wikidiario@periodistes.org indicant nom, cognoms i nom d’usuari. Un parell de dies després, el col·legiat rebrà l’autorització per poder crear i publicar informacions.

    La publicació definitiva de tot aquest material, amb vista a posicionar el reportatge dins la plana corresponent i quadrar els títols, va a càrrec d’un equip d’editors, però en cap moment aquests actuen sobre el contingut periodístic, sinó que la seva feina es limita a vetllar pel bon funcionament de la plataforma, així com per mantenir-ne la qualitat. El Col·legi ha organitzat tallers per explicar als col·le giats interessats el funcionament de Wikidiario.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari