• El Jurat el premi internacional Pica d'Estats fa públics els guanyadors de la 33a edició del guardó

  6 febrer, 2023

  El jurat del premi convocat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha destacat la diversitat dels treballs guardonats, alguns dels quals han inclòs aspectes com la perspectiva de gènere, el punt de vista dels habitants del territori o la visió infantil sobre el món del turisme.

  Jurat del 33è Premi Pica d’Estats reunit a la ciutat de Lleida el 3 de febrer de 2023
  Font:
  Diputació de Lleida

  El veredicte del 33è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet s’ha fet públic el passat dissapte 3 febrer després de la reunió de deliberació mantinguda pels membres del jurat durant tot el matí a la Sala Polivalent de la Diputació de Lleida per escollir els millors treballs presentats a concurs. El jurat del certamen està format per destacats professionals del món de la comunicació.

  Els treballs guanyadors han tocat temàtiques tan diverses com els atractius de la plana de Lleida, el romànic de l’Alt Urgell, les ermites de la Noguera, l’oferta turística de les Garrigues i del Pallars Jussà, l’ofici de pastor, el patrimoni monumental del Pirineu vist a través del paper històric que van tenir les dones o la gastronomia autòctona.

  Els guanyadors

  El guardó de Premsa escrita d’informació general, elegit també Premi al millor treball entre tots els guardonats en aquesta edició (dotat amb 10.000 €), ha estat per a l’article "Por las riberas del Segre. Brindis en la colina del vino", de Carlos Pascual, publicat al diari El País el 23 d’octubre de 2021. El periodista ens proposa un viatge turístic per conèixer el patrimoni paisatgístic, monumental, enològic i gastronòmic de la plana de Lleida, que inclou jaciments arqueològics, palaus, castells i monestirs, cellers de vi i productes tan emblemàtics con l’oli, entre altres atractius.

  El premi de Premsa especialitzada (dotat amb 5.000 €) ha recaigut en l’article "El romànic a l’alt país d’Urgell", d’Albert Villaró, publicat a la revista Descobrir Catalunya el gener del 2022. El reportatge se centra en la diversitat de temples romànics d’aquesta comarca, des de la catedral de la Seu d’Urgell a petites joies rurals quasi desconegudes, aportant també informació pràctica sobre la comarca (on menjar i dormir, visites guiades, espais naturals, senderisme, BTT i altres).

  El guardó de Premsa internacional (atorgat al millor treball publicat o emès a l’estranger i dotat amb 5.000 €) ha estat per a l’espai televisiu  "Food Safari Catalunha chapter 1", presentat pel xef Paulo Coelho Machado Neto i emès el 28 de setembre del 2022 per les cadenes Globo TV Streaming Globoplay i Globo TV Cable Globosat. Es tracta d’un “safari” gastronòmic pel Pirineu i la plana de de Lleida, en el qual es posen en valor aliments com els formatges i els torrons artesanals, els productes de l’horta i les plantes silvestres, l’oli d’oliva i la ratafia, entre altres. El jurat ha destacat que el programa té un milió i mig de seguidors.

  El guardó de Televisió (dotat amb 5.000 €) se l’ha emportat el programa "Volando Voy. El Pallars Jussà", de Zanskar Producciones SL, conduït per Jesús Calleja i emès per la cadena Cuatro el 29 de juny de 2022. El programa, que combina un plantejament informal i didàctic, se centra a través del testimoni dels veïns i veïnes de la zona en alguns dels principals atractius del Pallars Jussà, com són les Botigues de comerç antic del poble de Salàs de Pallars, els espectaculars paisatges, la geologia i el patrimoni paleontològic de la comarca.

  El guardó de Ràdio (dotat amb 5.000 €) ha recaigut en el programa "Noguera 432, territori d’ermites" (dins del programa Camins del Pla i la Muntanya), realitzat per Nil Ortiz i Clara Adsuar i emès el 29 de setembre de 2022 per Ràdio Balaguer. L’espai ens explica que la Noguera és la comarca catalana amb més ermites (unes 370) i parla del projecte Noguera 432, destinat a posar en valor aquesta riquesa patrimonial. També explica l’origen (històric o llegendari), significació social, característiques i curiositats d’aquestes construccions.

  Quant a la categoria de millor Reportatge fotogràfic (dotat amb 5.000 €), ha estat premiat el reportatge gràfic "La Roda de la vida comença a Llessui", del fotògraf Jordi Borràs, publicat a La Mira el 24 de setembre de 2022. El treball reflecteix per mitjà d’una sèrie de fantàstiques fotografies la vida quotidiana de dos pastors d’ovelles que desenvolupen el seu ofici a les muntanyes del Pallars Sobirà.

  Com a millor treball d’Internet (dotat amb 5.000 €), ha estat reconeguda la sèrie d’articles "Juego de Damas", publicada per la periodista Rosa Matas a lavanguardia.com els dies 21 i 28 d’agost i 4 i 11 de setembre de 2022. Els articles posen en valor alguns dels monuments més emblemàtics del Pirineu i Prepirineu lleidatans a través del paper que van tenir les dones als segles XI i XII al castell de Mur, als monestirs de Santa Maria de Gerri de la Sal i Sant Pere del Burgal, a l'església de Santa Maria d'Àneu i a la catedral de la Seu d'Urgell. El jurat ha valorat també que el treball ha inclòs des d’un plantejament original la perspectiva de gènere.

  El guardó de Mitjans de comunicació locals de les Terres de Lleida (dotat amb 5.000 €) ha estat per al treball "De Turisme per les Garrigues", de Xavier Franch, publicat el 29 d’abril de 2022 al periòdic infantil bimensual Som Canalla. Es tracta d’un seguit de textos didàctics centrats en el patrimoni històric, natural, cultural i social de la comarca, amb especial incidència de l’oleoturisme, la pedra seca, la diversitat paisatgística, la gastronomia, el turisme esportiu i el modernisme.

  Un premi que reflecteix la varietat de l’oferta turística lleidatana

  A més de la qualitat dels treballs, el jurat ha incidit en la gran diversitat dels temes tractats, que reflecteix la varietat de l’oferta turística de la demarcació de Lleida. Aquesta diversitat, en paraules del degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, “et permet descobrir algunes realitats turístiques del territori lleidatà desconegudes per la gent de fora”. En aquest sentit, Morros ha qualificat de summament “enriquidor” el debat entre els membres del jurat per establir els treballs guanyadors.

  El 33è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet té una dotació econòmica global de 45.000 €, distribuïts en un premi especial de 10.000 € al millor treball escollit pel jurat entre els 8 reportatges guanyadors en les diferents categories i altres 7 premis de 5.000 euros cadascun.

  Aquesta edició ha registrat un total de 138 reportatges presentats a concurs, dels quals 105 corresponen a treballs d'àmbit estatal, 12 a obres d'àmbit internacional i altres 21 a mitjans locals.

  La distribució dels treballs presentats d’àmbit estatal ha estat la següent: 21 obres presentades en la categoria de premsa d’informació general, 16 en la de fotografia, 14 en la de premsa especialitzada, 10 en la de televisió i 4 en la de ràdio. L’àmbit de premsa local ha aplegat 21 reportatges, 11 de premsa d’informació general, 1 de ràdio i 9 d’Internet. En l’apartat de premsa internacional s’han inscrit 12 treballs, dels quals 5 són de premsa escrita, 2 de premsa especialitzada, 2 d’Internet, 1 de fotografia, 1 de ràdio i 1 de televisió.

  Finalment, en la categoria d’Internet cal destacar el progressiu increment del nombre de treballs registrat en els darrers anys, fins a assolir enguany les 51 inscripcions, amb 40 d’àmbit estatal, 2 d’àmbit internacional i 9 d’àmbit local.

  El jurat

  El jurat del Premi ha estat presidit pel degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, i ha tingut com a vocals els/les periodistes Francesc Canosa, Santiago Costa, Josep Cuní, Pepa Fernández, Lluís Foix, Teresa Macià, Mariano Palacín i Laura Alcalde, aquesta darrera com a presidenta a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Ha actuat com a secretari del jurat el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre.

  El Premi “Pica d’Estats”, que pren el nom d’un dels cims més emblemàtics del Pirineu i el més alt de Catalunya, ha estat al llarg de més de tres dècades una de les iniciatives del Patronat de Turisme més reeixides en l’esforç per donar visibilitat a la realitat de l’oferta turística del Pirineu i les Terres de Lleida.

  El guardó s’ha consolidat com un element clau per promocionar, difondre i aportar prestigi i reconeixement al patrimoni natural, paisatgístic, cultural, històric i gastronòmic de les comarques lleidatanes.

  El “Pica d’Estats” ha esdevingut, en aquestes 33 edicions, un reconeixement periodístic de primer nivell i d’abast internacional que ha contribuït decisivament a impulsar el turisme com un dels motors econòmics més importants i amb major potencial de la demarcació lleidatana.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.