• El nou número de la "Revista de Girona" homenatja les dones periodistes d'abans i després de la Guerra Civil

    16 novembre, 2016

    La publicació inclou un dossier dedicat a les periodistes gironines d'abans i després de la Guerra Civil i recorda també el periodista Narcís-Jordi Aragó

    El nou número de la Revista de Girona (el 299) és tot un homenatge a la professió periodística, amb un dossier dedicat a les periodistes gironines que van exercir abans i durant el franquisme.
    Aquest número es va presentar el 17 de novembre a la sala Miquel Diumé de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, en un acte molt concorregut que va estar encapçalat pel vicepresident de la Diputació de Girona Albert Piñeira i pel president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, acompanyats del director de la Revista de Girona, Xavier Cortadellas, i la coordinadora del dossier, M. Àngels Casademont.

    «Les periodistes d’abans i després de la guerra» és un extens reportatge coordinat per la periodista M. Àngels Casademont en el qual han col·laborat la investigadora Neus Real, la periodista Elvira Altés, la professora i escriptora Olga Morote, la filòloga Carme Ramiló, el cronista oficial de la ciutat de Girona Enric Mirambell, el director de l’ICRPC - Universitat de Girona Joaquim Nadal, el periodista i escriptor Miquel Fañanàs i la professora de la Universitat de Girona Sílvia Espinosa.

    Al llarg de més de vint pàgines, els autors d’aquest dossier han resseguit el llegat que han deixat un gran nombre de dones que han exercit el periodisme a diferents mitjans de comunicació gironins des d’anys abans del franquisme fins al final de la dictadura. Entre elles destaquen Maria Alonso, la periodista més visible de la Girona franquista; la literata Aurora Bertrana, que també va fer col·laboracions a la premsa; la garrotxina Mercè Bayona; la figuerenca Lola Cos; la vergelitana Maria Perpinyà; Llucieta Canyà, l’articulista noucentista que va ser la primera dona a tenir una secció diària a La Veu de Catalunya; Margarita Wirsing, una dona molt compromesa amb la vida cultural, política i social de Sant Feliu de Guíxols; la mestra i periodista Maria Assumpció Soler (guanyadora, el 1959, del Premi Fastenrath de novel·la als Jocs Florals de París); la gironina Carmen Alcalde, que va col·laborar a Los Sitios, Destino i, encara ara, regularment, al Diari de Girona; Assumpció Cantalozella; Anna Carrascal, o la locutora de ràdio gironina Francina Boris.

    Homenatge a Narcís-Jordi Aragó

    El nou número de la Revista de Girona inclou, a més, diferents temes relacionats amb la història i l’actualitat cultural i social de les comarques gironines. Destaquen els tributs als recentment desapareguts Narcís-Jordi Aragó i Manuel Costa-Pau; el reportatge escrit per Xavier Carmaniu sobre els amics de la UNESCO a Girona i el reportatge fotogràfic protagonitzat per Carles Fontserè, el centenari del naixement del qual se celebra enguany; l’entrevista a Carme Mir, de l’empresa familiar i prestigiosa casa Carme Mir, Alta Pelleteria, i diversos articles sobre patrimoni, lletres geografia o art (en què Sebastià Goday explica l’art de la fotografia de Jordi Mestre).

     

     

    Fotos: Ibet Vila/Anna Estartús

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.