• Manresa recordarà Josep M. Planes el dia que es compleixen els 80 anys que el van assassinar

  22 agost, 2016
  El 24 d'agost, en el marc de la Festa Major de Manresa, se celebrarà un acte d'homenatge al periodista manresà a la Plana de l'Om. L'acte tindrà lloc després d'una visita per indrets de la ciutat relacionats amb alguns textos de Planes.

  L’acte d’homenatge a Josep M. Planes se celebrarà a 2/4 de 9 del vespre a la Plana de l'Om. Inicialment s'havia anunciat que es faria al xamfrà del carrer Born i de la Canal de Manresa però la simultaneïtat amb altres actes de la Festa Major han aconsellat fer el canvi d'emplaçament. L'acte consistirà en una lectura de textos del periodista, una breu actuació musical i uns parlaments. A continuació, s'anirà fins al carrer de la Canal per dipositar un ram de flors davant de la casa on va néixer. La iniciativa neix de la Comissió Any Josep M. Planes (juny 2016-juny 2017), formada per un grup d’entitats ciutadanes que pretenen redescobrir l’obra i el personatge a la societat manresana i promoure el reconeixement del destacat periodista com a Manresà Il·lustre.

  La recordança se celebrarà el 24 d’agost, 80 anys després que fou assassinat a la Rabassada (una carretera que enllaça Sant Cugat del Vallès i Barcelona), a mans de la FAI per la publicació d’escrits de denúncia d’aquesta organització. Bon coneixedor de la realitat de la violència a Barcelona, i compromès amb el seu país, havia fet articles posant al descobert els moviments anarquistes. L'assassinat va ser la resposta al compromís per escatir la veritat.

  Josep Maria Planes va tenir una vida breu (1907-1936), però la seva trajectòria professional va ser extraordinària. Per exemple, va ser director de la revista Imatges; director del setmanari humorístic El Bé Negre amb 24 anys i col·laborador a les publicacions més importants de l’època com La Rambla, Mirador i La Publicitat. Va escriure cròniques de temàtiques molt diverses: politiques, esportives, socials, d’oci, etc.

  Josep Maria Planes, descendent de la masia de Les Planes de Sant Mateu de Bages, va néixer a Manresa el 31 de gener de 1907 a la casa número 26 del carrer de la Canal. Als 17 anys va publicar el seu primer article al diari El Pla de Bages, amb un text dedicat a Àngel Guimerà. En els inicis va publicar nombrosos articles d’esport, però després va publicar tot tipus d’articles fins el 1927. També va col·laborar a les publicacions manresanes Ciutat i L’Om.

  El 1926 va marxar a Barcelona. El 1931 va publicar el llibre Nits de Barcelona, en què va demostrar les seves dots d’observador i coneixedor de la vida noctàmbula barcelonina. La visita de la Manresa Desconeguda, que s’organitza el mateix dia a la tarda és un breu itinerari per diferents espais de la vida nocturna manresana durant els anys que va viure Josep M. Planes. Les visites guiades començaran a les 5 de la tarda. Se sortiran en grup d’una quinzena de persones de la plaça de Sant Domènec. L’acte és organitzat per l’Ajuntament de Manresa amb la col·laboració de: Comissió Any Josep M. Planes, Grup Sardanista Dintre el Bosc, Cos de Dansa de la Innocentada de l’Agrupació Cultural del Bages, Centre d’Estudis del Bages, Col·legi d'Arquitectes de Catalunya-Delegació del Bages-Berguedà, Voluntaris culturals i Xarops La Palmera.

  La Comissió Any Planes és formada per la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Independència i Progrés, l’Associació Memòria i Història de Manresa, la UVic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Universitària del Bages (FUB), Òmnium Cultural, el Col·lectiu Desvalls, Pep Corral (periodista), Jordi Finestres (biògraf de Planes) i Jordi Sardans (historiador).


  • Membres de la Comissió Any Planes
   Membres de la Comissió Any Planes

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.