• Síria, quan informar es converteix en un conflicte

    14 gener, 2014
    El Col·legi de Periodistes va organitzar el passat 14 de gener un acte en suport a les desenes de periodistes segrestats a Síria els últims mesos. Entre ells, el col·legiat Marc Marginedas, d'El Periódico, i Javier Espinosa i Ricard García d'El Mundo.

    Amb la sala d'actes plena, l'acte va comptar amb la participació de sis professionals especialitzats en el periodisme exercit en zones de conflicte, que van expressar el seu suport als periodistes segrestats i van defensar el dret essencial a una informació digne i veraç.

    “Espero que aquest sigui l’últim acte que haguem de fer en suport a periodistes segrestats”. Aquestes han estat les primeres paraules de Xavier Mas de Xaxàs, membre de la Junta de Govern del Col·legi i periodista a La Vanguardia. Una trobada de solidaritat que, en els últims mesos, s’ha anat repetint, arribant avui a convocar un gran nombre de públic.

    “Per desgracia -ha seguit Mas de Xaxàs- la precarietat laboral està fent que molts professionals vagin a zones de conflicte per poder treballar com a periodistes”. Mònica Bernabé, corresponsal d’ El Mundo a l’Afganistan, ha estat en desacord en aquest punt, remarcant que cap mitjà ha obligat mai a ningú a anar a zones de risc; “Hi anem perquè nosaltres ho decidim i nosaltres hi volem anar.”

    Per la seva banda, Marta López, redactora en cap de l’àrea internacional d' El Periódico de Catalunya, ha recordat, visiblement emocionada, els viatges de Marc Marginedas i les limitacions que li van imposar les autoritats sirianes per exercir el periodisme en aquell país. Tot i això, ha deixat clar que “s’ha d’anar a les guerres, perquè sinó no existiria el periodisme”.

    “El problema és que, cada cop més, els periodistes s’estan convertint en l’objectiu principal dels conflictes armats”, ha lamentat el fotoperiodista Samuel Aranda, també present a l’acte.

    Un contundent Joan Roura, periodista d'internacional de TV3, ha demanat l'alliberament de tots els companys periodistes i civils segrestats. “Faig un crit i una exigència: per favor, que ens deixin treballar”. I, per sobre de tot, “que ens deixin tornar a Síria, no podem tancar els ulls davant d’aquest conflicte”.

    Gervasio Sánchez, fotoperiodista especialitzat en conflictes armats, ha remarcat la dificultat que tenen a l’hora de fer una cobertura del conflicte sirià, tot i que ha recordat com, al llarg de la història, sempre hi ha hagut atacs contra els periodistes. “No voldria oblidar-me tampoc dels periodistes locals de Síria, molts d’ells també estan segrestats i pateixen greus problemes per exercir.”

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.