• Ha mort el periodista i músic Josep Maria Francino

    1 desembre, 2021

    Va ser el primer director general de Catalunya Ràdio i va impulsar incomptables projectes radiofònics, a més de ser un gran expert en els Beatles 

    Josep Maria Francino.

    El periodista col·legiat Josep Maria Francino Arenillas ha mort als 74 anys. Era un home de ràdio, un enamorat de la música i un dels més grans experts en els Beatles (per no dir el més gran) d'aquest país.  

    Nascut a Terrassa, però molt vinculat a Sabadell i a la Garrotxa, en Josep Maria Francino -Xino per als amics- va ser el primer director general de Catalunya Ràdio, entre 1983 i 1984. Abans que la ràdio, la seva primera passió va ser la música (des de ben jove havia tocat en grups) i, de fet, la seva primera crònica radiofònica va ser la dels concert dels Beatles de l'any 1965 a la Monumental de Barcelona, a Ràdio Terrassa. Va quedar-s'hi 14 anys, a Ràdio Terrassa, i va arribar a ser-ne director adjunt.

    L'any 1979 va impulsar Radio Club 25, i quatre anys més tard va ser director adjunt del projecte Emissores de la Generalitat de Catalunya. També va tenir càrrecs a Ràdio Associació de Catalunya, Ràdio Olot -va ser el president del seu Consell d'Administració fins a la seva mort-, RNE a Catalunya i COM Ràdio, a més de ser clau en els inicis de diverses emissores locals a la Garrotxa. L'any 2009 va rebre la Menció d'Honor dels Premis Ràdio Associació de Catalunya per la seva trajectòria professional. 

    En Francino tenia la col·lecció més gran dels món dels Beatles, segons el Diari de Sabadell. Era un gran expert en el grup de Liverpool, i va escriure el llibre Beatlemania, una crònica personal

    A banda de la seva vessant professional, Josep Maria Francino era un home molt estimat per la seva professionalitat, discreció, generositat i bon humor. A les xarxes socials, les mostres de tristesa i condol eren incomptables el mateix dia de la seva mort. El trobarem molt a faltar. Que descansi en pau. 

     

    2 Comentaris

    1. Josep Maria Balcells Gené
      Del Josep M. en guardo el record de compartir amb ell durant quatre anys l'equip de direcció de Radio Nacional d'Espanya (Ràdio 4) Ell n'era el cap de Programes, en Jordi Llonch el cap d'informatius i jo n'era el director. El "Xino" va gestionar la programació amb professionals de llarga trajectòria. La música era la seva passió. Van desfilar per l'emissora del Passeig de Gràcia els referents més prestigioses dels cantautors catalans. Ràdio 4 va ser un referent reconegut en el món radiofònic català. En Josep M. n'era l'ànima. Era generós, empàtic, discret i eficient. Un gran amic.
    2. Mary Palomar Pola
      He tingut el honor de connéixer en Francino "XINO" al grup de Beatlemaníacs que portaba en Jordi Melgosa, també gran Beatlemaníac. Cada any es fa a l'Estartit una trobada de 3 dies ón es reuneixen fans dels Beatles i visitem la exposició que es fa dedicada al grup. Aquest any 2021 també es va fer i vaig tenir la oportunitat de tenir estones de xerrar amb ell. Un home simpátic, carismàtic, gran conversador, gran coneixedor dels Beatles i una gran persona. El trovarem a faltar, era insustituible. Allá ón sigui segur que explicará las seves vivencies amb els Beatles, i als que quedem aquí el trobarem a faltar moltísim. Francino "xino" una abraçada on estiguis. Et recordem amb molt carinyo i et trovem a faltar, peró ben segur ens retrovarem i continuarem tenin les xerrades que teniem, sempre amb els grans Beatles, si veus al Lennon parla.li del grup i de lo "fans" que som. Recorda que aquí a la Terra et continuem estiman i recordant. Mentres visquem també estarás amb nosaltres. Una gran abraçada.

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.