• L’editora pionera i desconeguda

    Sandra Balagué
    -
    9 desembre, 2021

    Edicions de la Universitat de Barcelona publica el llibre "Eulàlia Ferrer, editora y librera". Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Sandra Balagué repassa la figura de qui va estar al capdavant del Diario de Barcelona des del 1821 fins al 1841. 

    La històrica impremta Brusi | Fons Brusi (Arxiu Contemporani de Barcelona)

    Eulàlia Ferrer Montserrat, vídua d’Antoni Brusi, va estar al capdavant del Diario de Barcelona un total de vint anys. "Pot ser considerada la primera dona periodista del país" afirma Miguel Canals Elías-Brusi a "La Casa Brusi y el Diario de Barcelona 1885-1957" (Ajuntament de Barcelona, 2010). Aquesta afirmació pot ser poc exacta, segons Marta Ortega, autora del llibre "Eulàlia Ferrer, editora y librera". 

    “La qualificació de primera dona periodista del país no és sostenible en el sentit estricte del terme, ja que no tenim proves que compongués, escrivís o preparés les notícies del diari. Però sí que queda demostrat el seu exercici en les funcions d’editora i directora i, per tant, va ser pionera en aquest camp” assenyala la professora. Eulàlia Ferrer es va posar al capdavant de l'empresa familiar durant vint anys, fins a la seva mort. “El cas d’Eulàlia pot ser pres com a referent per trencar amb aquesta idea que totes les llibreteres i editores eren simples titulars i, per tant, diguem-ne, personatges de palla, de transició, que titulaven, però no gestionaven”, explica Ortega.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.