El denunciant alertava que, ni la notícia "Nandu Jubany i la seva nova Mercedes-Benz, Classe V" ni el vídeo, s’indicava que es tractava de contingut publicitari, tot i la promoció explícita tant del cuiner com del concessionari Movento Stern (Mercedes-Benz). Aquest fet podria vulnerar el setè criteri del Codi Deontològic, que estableix que cal evitar la publicitat sota l’aparença deliberada d’informacions periodístiques, amb l’objectiu de preservar la independència i la confiança del públic.
Davant les preguntes del CIC, El 9 Nou va argumentar que, inicialment, es va decidir publicar el contingut per la rellevància pública que té una figura com Nandu Jubany. No obstant això, l’endemà de la publicació, en la reunió de la redacció es va valorar el possible caràcter comercial de la peça així com la seva idoneïtat i la direcció va optar per etiquetar-la com a “contingut patrocinat”.
El CIC valora positivament aquesta rectificació ràpida i proactiva i conclou que, tot i que en un primer moment es podria haver infringit el Codi Deontològic l’actuació posterior del mitjà “deixa sense efecte aquest incompliment”.
Aquest cas recorda que en qualsevol publicació amb un possible interès comercial, cal informar clarament el lector que es tracta de publicitat. La transparència és essencial per mantenir la credibilitat dels mitjans, evitar la confusió entre informació i publicitat, i preservar la fina línia que a vegades les separa. El CIC recorda que identificar els continguts patrocinats no és només una obligació deontològica sinó un compromís amb el bon exercici de la professió.
CONSULTA LA RESOLUCIÓ SENCERA
Si creus que un mitjà de comunicació o periodista ha vulnerat algun dels principis del Codi Deontològic de la professió periodística, presenta la teva queixa al Consell de la Informació de Catalunya.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari