• El Col·legi de Periodistes defensa al Parlament la seva oposició als blocs electorals

    27 maig, 2013
    Compareix a la ponència que estudia la Llei Electoral i reitera que la informació de campanya s’ha de tractar com un bé públic, i no com a propaganda. El Col·legi aposta per aplicar sistemes d’autoregulació, com fan d’altres democràcies occidentals
    Ramon Espuny, Silvia Heras, Josep Maria Martí
    Ramon Espuny, Silvia Heras, Josep Maria Martí

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha comparegut aquesta tarda davant la comissió que estudia la ponència de la Llei electoral al Parlament de Catalunya per exposar el posicionament del col·lectiu professional que representa. El degà Josep Maria Martí ha començat recordant que el Col·legi representa prop de 4 mil professionals, i que és un organisme d’adscripció no obligatòria. L’encarregada de deixar clara la postura del Col·legi en contra de l’actual sistema de blocs ha estat Silvia Heras, membre de la Junta de Govern i presidenta del grup de treball de mitjans de comunicació públics. Heras ha recordat que la informació electoral, com tota la informació que es fa, ha d’estar vinculada a l’actualitat, ha de vetllar per la pluralitat, el rigor i la imparcialitat i s’ha mostrat contraria a la possibilitat de flexibilitzar-los tot recordant que “l’esclavitud o la llibertat de premsa no es poden flexibilitzar, hi ha coses que són o no són” . Després de recordar que la proporcionalitat acaba amb la imparcialitat, i que ha de prevaldre el criteri periodístic per damunt del cronòmetre, Heras ha repassat alguns exemples que posen de manifest la incoherència de l’actual sistema.

    Lluita històrica

    Des del Col·legi de Periodistes també s’ha recordat que des de fa prop d’una dècada s’intenta tancar acords amb tots els partits polítics perquè les campanyes electorals no suposin una excepció en la manera de fer informació política. Que aquesta sigui plural, equànime i en la que els criteris professionals estiguin pel damunt de les quotes parlamentàries. Per això ha estat contundent alhora de criticar el fet que els polítics es reparteixin el temps i l’ordre d’aparició dins els informatius dels mitjans públics assegurant que això “no és informació, és propaganda” .

    Alternatives

    En aquest sentit, s’ha proposat als diputats i diputades assistents que la llei catalana tracti la informació de campanya electoral com un bé públic, no com propaganda, i se segueixi el model d’altres democràcies occidentals, en les que es confia en l’autoregulació. Després d’insistir en el fet que cap legislació europea recull els blocs electorals, Silvia Heras ha fet la petició que siguin els responsables qui s’autoavaluïn o que sigui el Parlament qui, a posteriori, en faci el seguiment.

    Durant el torn de rèpliques, el degà del Col·legi de Periodistes ha respost algunes de les pors expressades pels parlamentaris en el sentit que cal controlar també als periodistes, ja que aquests no estan lliures d’ideologia. Martí ha recordat que en els mitjans públics els periodistes som els pianistes, i n’hi ha d’altres que escriuen les partitures i actuen com a directors d’orquestra i que no és precisament el Col·legi de Periodistes qui nomena ni els directors dels mitjans, ni els editors ni els caps d’informatius. Josep Maria Martí també ha recordat que els mitjans de titularitat privada no han aplicat mai aquesta llei de blocs i que per tant els mitjans públics han treballat en inferioritat de condicions a l’hora de fer la seva feina.

    Des del Col·legi també s’ha aprofitat l’ocasió per demanar als representants dels partits polítics que els periodistes puguin fer la seva feina en llibertat, sense cap mena de censura i que es posi fi a les rodes de premsa sense preguntes o que las imatges siguin facilitades pels propis partits.



    Adjuntem una fotografia del degà Josep Maria Martí, la presidenta del grup de treball de mitjans públics del Col·legi de Periodistes, Silvia Heras, i del president del Sindicat de Periodistes de Catalunya, Ramon Espuny, a la sortida del Parlament. Adjuntem el document defensat al Parlament i que també es pot consultar a www.periodistes.org

    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.