• El Col·legi de Periodistes denuncia l'intent dels partits polítics de perpetuar els blocs electorals

    7 març, 2015
    I demana als membres de la ponència de la nova Llei Electoral que recapacitin. També els hi recorda que no és funció dels polítics determinar els temps de les notícies ni intervenir en l'ordre de les escaletes

    Les informacions que han trascendit sobre el principi d’acord de la ponència sobre la nova Llei Electoral Catalana (LEC) són extremadament preocupants. Si s’acaba aprovant el text incloent els blocs, se sacralitzarà una ingerència intolerable, i s’elevarà a rang de llei una aberració. La LEC no ha de servir per oficialitzar la censura prèvia.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya recorda que bona part de les forces polítiques han dit en públic i en privat que la nova Llei Electoral Catalana hauria de servir, entre altres, per superar els blocs i enterrar aquest vell conflicte que ja fa trenta anys que s’arrossega. Ara és l’hora que compleixin la seva paraula!

    Ara bé, constatem i lamentem que els partits es resisteixen a renunciar al control polític dels ens públics. És del tot intolerable que en ple s.XXI encara vulguin fixar el temps de les notícies i intervenir en les escaletes. Els blocs electorals comporten un estat d’excepció informativa que genera rebuig entre els professionals i descrèdit entre els ciutadans. Els diputats haurien de recapacitar seriosament si aquest és el llegat que volen deixar, amb una llei tan transcendental i que marcarà les properes dècades. Els blocs electorals vulneren principis bàsics en qualsevol democràcia com són la llibertat de premsa i el dret dels ciutadans a estar informats sense ingerències polítiques.

    Fins i tot, la Junta Electoral acaba de reconèixer implícitament l’absurditat dels blocs en la campanya electoral d’Andalusia, en vista els canvis que s’estan produint al panorama polític i la impossibilitat dels mitjans públics de fer-se’n ressò. La realitat va per davant de la política i els mitjans han d’escoltar el què passa i explicar-ho, no fer escaletes en funció d’unes directrius polítiques.

    El Col·legi de Periodistes insta els membres de la ponència de la nova Llei Electoral Catalana a recapacitar. Encara hi són a temps de fer avançar el país cap a una democràcia del segle XXI. Han d’assumir que hi poden haver desencontres entre polítics i periodistes, aquesta és un dels símptomes d’una democràcia sana. No es poden evitar amb lleis abusives. Tothom ha d’assumir el seu paper, i el dels polítics no és determinar els temps de les notícies ni intervenir en les escaletes.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya reitera un cop més de la necessitat que els polítics facin la seva feina i deixin fer la seva als periodistes. Imposar còmputs diaris és afegir encara més pressió als professionals dels mitjans públics. I encara és més preocupant encara que aquestes obligacions es vulguin estendre també als mitjans privats. Fora bo que els diputats prenguin en consideració els articles 44 i 45 de la Iniciativa Legislativa Popular per a una llei electoral, on es garanteix el pluralisme i la professionalitat, i no parla de blocs ni els maquilla com vol fer la ponència:

    Article 44 En els espais informatius emesos pels mitjans de titularitat de la Generalitat durant el període electoral, es dedicarà un període de temps ampli a informar sobre les candidatures i sobre les seves propostes polítiques. Els directius i els professionals d’aquests mitjans vetllaran per a garantir el pluralisme informatiu, la imparcialitat de les informacions i la independència personal dels informadors. No es podrà restringir l’accés dels informadors als actes públics realitzats per les candidatures.

    Article 45 En els programes informatius emesos pels mitjans de titularitat de la Generalitat, s’ha de garantir la presència suficient de totes les candidatures concurrents; la realització editorial d’aquests programes serà de responsabilitat dels mitjans.

    Des del Col·legi de Periodistes s’ha recordat sempre que ja existeixen prou organismes de control dels mitjans públics i que els blocs electorals són del tot innecessaris, absurds i incomprensibles en un context europeu. Són, de fet, una anomalía democràtica que cal superar d’una vegada.

    Per tot això diem un cop més, i no ens cansarem:

    #NOalsblocs #InformacióSÍ #PropagandaNO

    http://noalsblocs.wordpress.com

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.