• El Col·legi de Periodistes i l’Obra Social “la Caixa” inicien la setena edició del programa “la premsa a les escoles”

    28 gener, 2016

    Periodistes col·legiats/des amb reconeguda experiència impartiran sessions en centres escolars amb l’objectiu de fomentar entre els alumnes l’interès per l’actualitat, l’esperit crític i la reflexió, per interessar-los així en la funció social dels mitjans

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya i el programa educatiu de l’Obra Social “La Caixa”, eduCaixa, posen en marxa una nova edició d’aquest projecte, que ja ha arribat a més de 12.000 estudiants de diferents escoles i instituts catalans. Aquesta col·laboració que apropa els estudiants de secundària al periodisme es consolida enguany arribant a un total de 70 centres d’ensenyament arreu del territori, 20 més que en passades edicions, gràcies al suport de l’Obra Social de “la Caixa” que amplia el pressupost fins els 25.000 euros

    La setena edició del programa “la premsa a les escoles” es durà a terme al llarg de tot el mes de febrer. Prop d’una vintena de col·legiats/des de totes les demarcacions del Col·legi de Periodistes de Catalunya es desplaçaran a diferents centres escolars, repartits proporcionalment. Així, de la província de Barcelona hi participen 30 centres, de les de Tarragona, Lleida i Girona 10; i a les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central, 4 respectivament.

    La iniciativa, impulsada conjuntament pel Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Obra social “la Caixa” des de l’any 2009, parteix del consens entre ambdues institucions de la importància que té el coneixement de l'actualitat per a la formació integral dels ciutadans.

    Cada sessió compta amb una participació mitjana d’entre 40 i 80 alumnes que tenen l’oportunitat d’analitzar, entre d’altres temes, les diferents visions de la realitat que aporten els mitjans de comunicació, conèixer millor l’ofici dels periodistes, la seva funció, els seus valors. En molts casos també es fan tallers per veure de forma pràctica com treballen els professionals ela comunicació.

    Els periodistes que hi participen en el projecte tenen tots una àmplia trajectòria professional en l'àmbit periodístic que els hi permet transmetre la seva experiència i el seu coneixement sobre l’ofici i la importància que tenen els mitjans de comunicació en la nostra societat. Per això es fan servir exemples i casos pràctics amb diferents materials, com projeccions de vídeos, portades històriques de diaris i notícies recents.

    Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, afirma que “el bon periodisme, rigorós, contrastat i plural és la millor garantia de llibertat. I la seva essència no ha canviat. És sempre la mateixa, independentment del canal informatiu i de l’evolució dels temps. Creiem que en un context en el que la sobreinformació sovint genera desinformació, mantenir aquesta essència i compartir-la amb els nostres joves de la mà de professionals, és una eina poderosa per a la construcció d’un futur millor”

    Per la seva banda, la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, recorda que "aquesta iniciativa té com a finalitat promoure i impulsar entre els més joves un consum crític i responsable dels mitjans de comunicació. I com més crítics amb els mitjans, més salut democràtica demostrarem. També els hi dona eines per conèixer i posicionar-se davant d'una realitat complexa i constantment canviant".

    Valoració del projecte

    eduCaixa, el programa educatiu de l'Obra Social "la Caixa" i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, comparteixen un objectiu comú: fomentar el coneixement dels mitjans de comunicació, promoure el respecte al pluralisme informatiu i crear consciència del paper que exerceixen aquests mitjans en una societat democràtica, lliure i plural. La iniciativa, a més, constitueix, avui més que mai, una recurs imprescindible de cara a conèixer i posicionar-se davant d’una realitat complexa i constantment canviant.

    La valoració dels programa “la premsa a les escoles” per part dels alumnes, professors i periodistes participants és molt positiva. En l’edició de l’any passat, la mitjana dels centres educatius que van participar-hi, van atorgar un notable alt a la iniciativa, mentre que els professionals que hi van participar, tots col·legiats i col·legiades, van fer també una valoració molt satisfactòria de l’experiència.

    Bona prova de l’excel·lent acollida és la llista d’espera que cada any es produeix a l’hora de formular les sol·licituds.

     

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.