• El nexe entre comunicació, veritat i periodisme

    23 novembre, 2022

    La taula rodona en commemoració dels 400 anys de la mort de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, aporta reflexions molt interessants sobre com s'hauria d'informar

    Miriam Díez, Laura Fanals, Gemma Morató, Josep Casellas i Jordi Grau plantegen opinions brillants des de diferents punts de vista

    Grau, Fanals, Díez, Casellas i Morató.
    Grau, Fanals, Díez, Casellas i Morató.
    22 novembre, 2022
    Autor:
    A.E.T.

    La taula rodona "Comunicació i veritat", organitzada conjuntament per la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona i l'Oficina de Comunicació del Bisbat de Girona per commemorar els 400 anys de la mort de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, va omplir la sala Miquel Diumé de la nostra seu de gom a gom. L'acte, que comptava amb la col·laboració de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, i de la Diputació de Girona, va posar sobre la taula temes molt interessants sobre el món del periodisme i sobre com cal informar i comunicar.

    Amb quatre ponents de luxe -Miriam Díez, teòloga i directora de l'Observatori Blanquerna; Laura Fanals, periodista del Diari de Girona i professora de la UdG; Gemma Morató, periodista i teòloga; i Josep Casellas, periodista i director de l'ISCRG- calia també un moderador de luxe: Jordi Grau, president de la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. 

    Després d'una presentació de la trajectòria de Sant Francesc de Sales,considerat el patró dels periodistes i escriptors perquè es va distingir per comunicar la seva veritat amb elegància i sense ferir ningú, i durant una hora llarga, els quatre ponents van desgranar la seva visió sobre l'actualitat de la professió periodística, sobre què és la veritat, sobre com cal comunicar i sobre com es pot frenar la difusió de les fake-news -posant la responsabilitat també en els usuaris dels mitjans-. Es va posar el focus diverses vegades, per exemple, en la necessitat de la formació -a tots nivells- i de l'ètica periodística, una cosa "que no ens van ensenyar a la universitat però que abans s'aprenia a les redaccions", va assenyalar Fanals. Ara, amb tants periodistes teletreballant, aquest aprenentatge es dilueix i es va perdent, van assenyalar tots.  

    Molts temes sobre la taula i gairebé més preguntes que certeses, però amb una idea optimista en comú: hi ha esperança per al periodisme, per al bon periodisme. "Sempre faran falta periodistes honestos que expliquin les coses com són", van coincidir. 

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.