• El PEN Català i el Col·legi de Periodistes de Catalunya demanen l’alliberament del periodista Hamza Yalçin

    5 setembre, 2017

    La Degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, i la presidenta del PEN Català, Carme Arenas, han presentat aquest dimarts, 5 de setembre, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Manifest en què es demana la petició d’alliberament de l’escriptor i periodista suec d’origen turc, Hamza Yalçin. 

    • Foto:
      Ignasi Renom
    • Foto:
      Ignasi Renom
    • Foto:
      Ignasi Renom
    • Foto:
      Ignasi Renom

    El Col·legi de Periodistes ha acollit la presentació del manifest 'Llibertat per a Hamza Yalçin' aquest matí. El text demana l'alliberament immediat i sense condicions del periodista turc Hamza Yalçin, i la denegació d'extradició a Turquia, així com el cessament immediat del col·laboracionisme de l'Estat espanyol amb el Govern Turc, mancat de garanties democràtiques i de respecte als Drets Humans. Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes, i Carme Arenas, presidenta del PEN Català, han estat les encarregades de dirigir l'acte. 

    El manifest accentua que amb el seu manteniment a la presó, el govern d’Espanya pot ser còmplice d’un govern com el turc mancat de garanties democràtiques que atempta contra la llibertat de premsa i  la llibertat d’expressió, i comet  un abús constant contra els Drets Humans. Carme Arenas, presidenta del PEN Català, també ha anunciat que “El PEN Català ha enviat una carta a la Interpol perquè abans de qualsevol ordre hi hagi una investigació".

    Durant la presentació també hi ha intervingut un dels advocats de l’organització Alerta Solidària, encarregada de la defensa de Hamza Yalçin, i la dona de Yalçin, Seda Sanlier. Per una banda, l'advocat David Aranda ha confessat que "Ens costa assimilar aquest procediment il·legal perquè no respecta els drets humans". Per l'altra banda, la dona de Yalçin ha criticat la situació d'un país que persegueix els periodistes, “Per escriure un article pots acabar a la presó Aquí podem veure com de malament funciona un país".

    Hamza Yalçin té 59 anys i des del passat 3 d’agost es troba a la presó en Brians I de Sant Esteve de Sesrovires (Barcelona). La Policia Nacional espanyola el va detenir a l’aeroport del Prat per un ordre de recerca i captura de la Interpol. El periodista turc és acusat d’insultar Recep Tayyip Erdogan, president de Turquia, en uns articles d’opinió publicats a la revista Focus. També se l’acusa de tenir vincles terroristes amb el Partit Revolucionari d’Alliberament Popular/Front (DHKP-C), grup il·legal d’extrema esquerra.

    Yalçin disposa de la doble nacionalitat turca-sueca, fet que li atorga els mateixos drets que qualsevol ciutadà de la Unió Europea, com per exemple el de llibertat d’expressió i lliure circulació entre els diferents estats de la UE. Resideix al sud-est de Suècia des de l’any 1984 i ha estat professor i redactor en cap de la revista Odak Dergis, d’orientació socialista. A més, és membre de l’Associació d’Escriptors del país escandinau i ha estat vinculat a l’organització Amnistia Internacional.

    Donen suport al Manifest diverses entitats i associacions catalanes i internacionals que defensen la llibertat d’expressió i els Drets Humans: PEN Català, Col·legi de Periodistes de Catalunya, Alerta Solidària, AELC, ACEC, ASIL.CAT, Associació de Periodistes Europeus de Catalunya, Grup Barnils, PEN Internacional, Red Internacional de Periodistas con Visión de Génerosicom, SICOM, SPC i la Xarxa Internacional de Dones Periodistes. Així mateix el manifest resta obert perquè d’altres entitats i persones s’hi sumin. Cal destacar també que el PEN Català ha iniciat una petició per a l'alliberament de Hamza Yalçin. Pots firmar-la aquí

    • Foto:
      Ignasi Renom
    • Foto:
      Ignasi Renom
    • Foto:
      Ignasi Renom
    • Foto:
      Ignasi Renom
    Documents relacionats

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.