• Els periodistes no som policies

    11 juliol, 2013
    El passat 20 de juny la Fiscalia provincial de Barcelona va exigir per escrit a 18 mitjans de comunicació que lliuressin en el termini de 48 hores totes les imatges no emeses o impreses dels aldarulls del dia 15 al Parc de la Ciutadella.

    Els mitjans van obeir i ara ja s’ha convertit en un fet habitual. Però la Fiscalia ha fet fins i tot un pas més i exigeix les dades dels autors de les imatges, com en la seva última petició del 30 de gener sobre una vaga de funcionaris de presons.

    El Col·legi de Periodistes condemna aquest fet i el considera molt preocupant. Ja en el mes de juny es va demanar un informe jurídic i es va consultar diversos experts. L’informe és molt clar: la cessió d’imatges només és obligatòria en el cas que hi hagi una ordre judicial.

    En el cas que hi sigui, i només en aquest cas, s’obren, a més, molts punts de reflexió, com el dret a preservar fonts periodístiques, és a dir, el respecte del secret professional, el dret a la llibertat d’informació i el dret a l’honor i a la intimitat per part dels afectats.

    Hi ha mitjans, com RTVE, que en el seu reglament intern fan constar aquest extrem: “En condicions ordinàries, els materials no emesos han de mantenir-se com a materials exclusius de l’activitat professional, i no estan disponibles per a ningú si no hi ha una ordre judicial. Però fins i tot aquesta ordre es pot impugnar si el lliurament pot crear problemes a professionals o col·laboradors ocasionals i posa en perill l’obtenció de nous materials d’interès públic.”

    Els periodistes no som detectius ni molt menys confidents. Quan es confonen els oficis entre polítics, policies i periodistes sempre en surten perjudicades les llibertats civils, començant per la d’informació. I com a mostra, el que va passar amb el tabloide britànic "News of the World”: periodistes exercint de policies, policies cobrant per informar.

    El problema, aquí, és doble: d’una banda el Govern de la Generalitat es creu amb el dret a exigir imatges, propietat exclusiva dels mitjans, per fets com una vaga de funcionaris de presons. I de l’altra, algunes direccions d'informatius han obeït una vegada més sense ni tan sols interposar recursos judicials contra aquest abús.

    Tot plegat només pot provocar un augment de la percepció que els mitjans de comunicació són una prolongació del poder executiu, i augmenta també l'animadversió d'alguns sectors socials contra els companys que informen al carrer.

    El Col·legi no només lamenta l'actitud de la Conselleria d'Interior. Demana a la fiscalia que respecti la independència de la nostra professió i recomana als directius dels mitjans que, senzillament, no obeeixin i que ho posin en coneixement del Col·legi per fer força conjuntament.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.