• Josep Bayerri presenta la novel·la “La última carta de Marcelino Domingo”

  16 abril, 2016
  El col·legiat de la demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes s’endinsa per primer cop en la ficció per a aprofundir en el coneixement de la figura del polític republicà Marcel·l·lí Domingo.

  Josep Bayerri va presentar divendres 15 d'abril, a la Cambra de Comerç de Tortosa, la seva primera novel·la, “ La última carta de Marcelino Domingo ”, acompanyat de Federico Mayor Zaragoza , president de la Fundación Cultura de Paz, Montserrat Esteve , presidenta d’Amics i Amigues de la UNESCO de Tortosa –que va presentar la composició de la taula- i Antoni Royo, en representació de l’editorial Comuniter , de Zaragoza, editora del llibre.

  Antoni Royo va lligar l’aparició d’aquesta novel•la amb la commemoració enguany del 85è aniversari de la proclamació de la II República Espanyola, fent referència expressa als seus mestres, entre els quals Marcel•lí Domingo, “ en gran part represaliats en judicis il·lícits encara no anul·lats

  Federico Mayor Zaragoza, nebot de Marcel•lí Domingo, va recordar el polític com a rellevant per a totes les generacions en la seva vessant educativa senyalant, com a exemple, la creació el maig del 31 de Las Missiones Pedagógicas de la II República, “ a vui, encara exemple de com educar”.

  Josep Bayerri, per la seva banda, va presentar el seu llibre explicant que, basant-se en la biografía del polític, ha utilitzat la ficció amb la voluntad de recuperar la seva imatge. Així, totes les cartes que en la novel·la Marcel·lí Domingo escriu al seu cunyat Joan Benet Piñana són, en realitat, adaptacions epistolars inspirades, però, en escrits reals. L’objectiu és aconseguir, va dir l’autor, “ que la gent sàpiga com pensava Marcel·lí Domingo”.

  Nascut a Tarragona, Marcel·lí Domingo i Sanjuan, mestre, periodista i polític, es trasllada a viure a Tortosa i comença la seva carrera política sent elegit diputat a les Corts espanyoles el 1914 en nom de la Unió Federal Nacionalista Republicana. Un any després col•labora a crear el Bloc Republicà Autonomista i el seu diari “ La lucha”. Dins la seva llarga carrera política, i després de l’exili durant la dictadura de Primo de Rivera, torna en proclamar-se la II República i participa en la constitució d’ERC, encara que ell va seguir militant en el Partit Republicà Radical Socialista. Va arribar a ser nomenat ministre d’educació i durant la guerra civil es torna a exiliar i mor a França el 1939, als 55 anys. Es sospita que va morir enverinat amb arsènic.

  Josep Bayerri Raga, arquitecte, gestor educatiu, polític i periodista, va ser corresponsal de La Vanguardia durant 14 anys i el 1978 va crear i dirigir, a les Terres de l’Ebre, el diari Ebre Informes. Col•laborador també de Destino, Economía Mediterránea i altres publicacions, el 2013 va rebre el Premi d’Honor a la Comunicació Local de la Diputació de Barcelona. Ha publicat mitja dotzena d’obres d’assaig i investigació històrica. “ La última carta de Marcelino Domingo” és la seva primera novel·la.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.