• Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista

    10 maig, 2016

    Aquest divendres 1 de juliol es farà l’acte d’entrega dels premis Ernest Udina al fotoperiodista català Samuel Aranda i a Victoria Ivleva, periodista independent i fotoperiodista russa, que ha estat reconeguda amb la Menció Honorífica.

    Foto: Samuel Aranda

    El fotoperiodista català Samuel Aranda ha guanyat el premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista 2016 pel seu treball sobre els refugiats que fugen de les guerres i volen arribar a Europa. Samuel Aranda, nascut a Santa Coloma de Gramenet el 1979, és freelance i col·labora habitualment al diari nord-americà The New York Times. Va guanyar el premi World Press Photo l’any 2011 i, enguany el premi Ortega i Gasset per una fotografia en blanc i negre d’una dona siriana que se salva, amb el seu fill, en caure d’una barca a tocar de la costa de l’illa grega de Lesbos, al Mediterrani.

    Aquesta fotografia va ser publicada per primera vegada a la portada del diari ARA, el dia 21 d’octubre de l’any passat. Enguany, Aranda ha estat guardonat també amb el Premi de Periodisme del Parlament Europeu per la seva trajectòria. www.samuelaranda.net

    La periodista independent i fotoperiodista russa Victoria Ivleva (Sant Petersburg, 1956) ha estat distingida amb la Menció honorífica del premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista pel conjunt de la seva obra periodística i gràfica. Victoria Ivleva va guanyar el premi World Press Photo l’any 1992 i és l’única periodista del món que va entrar a la Sala Central del reactor 4 de Txernòbil NPP després de l’explosió, enguany fa trenta anys.

    La seva obra mostra el seu compromís amb la veritat i amb els més febles. Fotos de diversos països de l’Àfrica, fotos del patiment de dones amb els seus nadons dins les presons russes al llarg de la història, dels refugiats que fugen de les guerres i arriben a Moscou i el seu compromís amb els valors europeus en el conflicte amb Ucraïna.

    En aquesta onzena edició del premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista, l’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) vol reconèixer el valor dels professionals del fotoperiodisme, els quals aconsegueixen les imatges que expliquen la realitat, en moltes ocasions millor que les paraules.

    L’APEC ha valorat positivament la trajectòria de Samuel Aranda i de Victoria Ivleva, que s’han convertit en els darrers anys i en els seus països respectius en referents de la defensa de “la veritat, la professionalitat, compromís i esperit europeista” per als periodistes europeus. Samuel Aranda ha publicat tres portades al The New York Times. Victoria Ivleva és autora de diversos llibres, el més recent Mandrivka, viatge a Ucraïna a través de Facebook. Tant Aranda com Ivleva es caracteritzen per fer servir la fotografia en blanc i negra. Ambdós fotoperiodistes baixen fins al terreny de les emocions de les persones per reflectir-les en les seves imatges, les emocions d’aquells que pateixen.

    El guardó del premi serà una escultura de l’artista català Enric Pladevall, la qual s’inspira en el premiat, i un retrat del guanyador realitzat pel dibuixant Oriol Malet. Així com una placa per a la Menció honorífica.

    Les personalitats que han rebut el prestigiós premi al llarg dels deu anys de vida són: Jaume Arias, Margarita Rivière, l’Agence Europe- en les germanes Lidia i Marina Gazzo-, Andreu Claret, Cristina Gallach, Martí Anglada, Soledad Gallego-Díaz, David Gardner, Eliseo Oliveras, Nick Malkoutzis i, enguany, Samuel Aranda i Victoria Ivleva.

    Acte: Entrega Premi “Ernest Udina a la Trajectòria Europeista”

    Dia: divendres 1 de juliol de 2016

    Hora: 12:30

    Lloc: Aula Europea, seu de les Institucions Europees a Barcelona (Pg. de Gràcia, 90, 1r, Barcelona).

    Confimarció: apec@periodistes.org

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.